Lucruri ciudate la Cernobîl: lupii mutanți par să fi dezvoltat rezistență la cancer!

În ciuda dezastrelor petrecute acum peste 35 de ani, lupii sălbatici din zona de excludere de la Cernobîl (CEZ) par să fi dezvoltat o remarcabilă rezistență la cancer, potrivit unei cercetătoare de la Universitatea Princeton din SUA.

Această descoperire ridică speranțe privind posibilitatea de a utiliza informațiile genetice ale lupilor pentru a lupta împotriva cancerului la oameni.

Un reactor nuclear a explodat la centrala electrică de la Cernobîl în 1986, provocând evacuarea a peste 100.000 de oameni din zonă din cauza radiațiilor cancerigene eliberate în atmosferă.

De atunci, CEZ a rămas o zonă abandonată de aproximativ 1.000 de mile pătrate, unde radiațiile încă prezintă un risc semnificativ de cancer.

Cara Love, biolog evoluționist și ecotoxicolog la Universitatea Princeton, a efectuat un studiu asupra lupilor din CEZ, descoperind că aceștia sunt expuși la nivele de radiații de peste șase ori limita legală de siguranță pentru oameni.

Cu toate acestea, lupii au dezvoltat un sistem imunitar modificat, similar cu cel al pacienților cu cancer care urmează tratament cu radiații.

Coliere radio au fost atașate lupilor în 2014 pentru a monitoriza mișcările acestora, iar probe de sânge au fost colectate pentru a înțelege modul în care organismul lupilor reacționează la radiațiile cancerigene.

Love a identificat chiar și părți specifice din informația genetică a lupilor care par să ofere protecție împotriva riscului crescut de cancer.

Deși pandemia și invazia Rusiei în Ucraina au împiedicat cercetătorii să se întoarcă în CEZ în ultimii ani, descoperirile lui Cara Love au fost prezentate la întâlnirea anuală a Societății de Biologie Integrativă și Comparată din Seattle, Washington, luna trecută.

Această investigație ridică speranțe că informațiile obținute din studiul lupilor ar putea furniza cunoștințe valoroase pentru lupta împotriva cancerului la oameni și ar putea deschide noi direcții în cercetarea mutațiilor protectoare care contribuie la supraviețuirea în condiții de expunere la radiații.

Publicitate