Ludovic Orban, indicații către sistemul medical: ”Nu trebuie să intre în ATI oricine”

Premierul Ludovic Orban a susținut, joi, la începutul ședinței de Guvern, că există tendința de a interna în secțiile ATI bolnavi de COVID-19 care nu au nevoie de terapie intensivă și a spus că „nu trebuie să intre în ATI oricine”.

Premierul s-a referit la presiunea pe secțiile ATI COVID în ultima perioadă, anunță g4mesdia.ro.

„Nu trebuie să intre în ATI oricine. Există tendința de a interna la ATI bolnavi care nu necesită neapărat terapie intensivă, și atunci trebuie să intre într-o terapie intermediară. Plus operaționalizarea tuturor secțiilor.

Nu cum au făcut la Brașov, au deschis spitalul modular și au închis spitalul județean. Or, ei trebuie să crească capacitatea”, a afirmat Ludovic Orban.

În prezent, 607 pacienți sunt internați la ATI din cele 1050 de paturi existente la nivel național. În marile centre urbane – București, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași – secțiile ATI sunt ocupate la capacitate maximă.

Totodată, premierul i-a solicitat ministrului Sănătății să crească în continuare capacitatea de testare, numărul de paturi și să monitorizeze mai atent direcțiile de sănătate publică.

„Creşteţi în continuare capacitatea de testare, creşteţi în continuare numărul de paturi la terapie intensivă şi numărul de paturi pentru cazuri intermediare, pentru cei care doresc să se trateze în spital şi nu vor să se trateze într-un loc în care se izolează la domiciliu sau în altă locaţie.

În plus, DSP-urile trebuie monitorizate mai atent. Odată ce se emit deciziile de către DSP-uri, privitoare la persoanele care sunt diagnosticate pozitiv, ele trebuie monitorizate, trebuie urmărite.

Aici, vă recomand să găsiţi o soluţie – aşa cum am discutat – şi de implicare a medicilor de familie pentru pacienţii, mai ales care au cazuri uşoare, să se asigure o monitorizare a evoluţiei stării de sănătate.

Pentru că nu pot numai medicii din spitalele COVID şi suport COVID să asigure monitorizarea stării de sănătate, iar medicii din DSP-uri sunt ocupaţi cu o mulţime de alte lucruri, anchete epidemiologice”, a precizat premierul.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se află o hotărâre pentru suplimentarea cu 2000 de posturi din DSP-uri și serviciile de ambulanță.

Publicitate