Lupta unei femei care și-a pierdut ambii părinți cu ”taxele” nesimțite cerute de popa din sat!

Pierderea unei ființe dragi, a unei rude sau al unui apropiat, rupe o parte din sufletul tău și uneori te marchează pe viață.

Dar ce te faci, când pe lângă suferința pe care trebuie să o duci, mai ai de suportat și umilința sau uneori bătaia de joc venită tocmai de la reprezentantul bisericii ce se presupune că ar trebui să ocrotească sufletele enoriașilor săi.

Publicitate

Este cazul unei femei din județul Neamț care la o distanță de câteva zile a trăit o adevărată nenorocire, pierzându-și ambii părinți.

La începutul lui noiembrie, un accident rutier petrecut în localitatea Dobreni i-a luat viața unui bărbat nevinovat, iar la scurt timp și soția acestuia a pierdut lupta cu moartea pe patul de spital.

În firescul trist al lucrurilor, familia victimelor și-a ingropat creștinește părinții. Ca și când trauma sufletească nu a fost de ajuns, femeia a trebuit să suporte și bătaia de joc a preotului din comuna Bodesti, parohia Oșlobeni.

Pe lângă faptul că abia a dus la bun sfârșit slujba cu pricina, acesta i-a ”fixat” și taxele obligatorii pentru înmormântare.

”Am martori oamenii prezenți la slujbă care au văzut cum îi șoptea un copil (de la seminar) ceea ce trebuie să citească, pentru că preotul nu vede, nu-și face slujba cum trebuie. Are mari probleme cu vederea.

Și nu doar atât. Avea ”black out-uri”, rămânea blocat, se uita în gol. Exceptând cele creștinești, el chiar se urcă la volan și conduce așa…” – spune femeia.

Adevărata umilință a trăit-o în momentul în care a trebuit să îl întrebe pe preot cât costă oficierea înmormântării.

”Am mers în cimitir, am ales locul de veci pentru mama, apoi preotul a avut următoarele pretenții: la dascăl trebuie să plătim 100 de lei, la băiatul care îi șoptea la slujbă – cel de la seminar încă 100 de lei, 500 de lei pentru tras clopotele, 1000 de lei la gropari, 250 de lei lumânările, după care mi-a spus să trecem pe la biserică și să-i lăsăm alți 200 de lei pentru care vom primi chitanță. 

L-am sunat apoi pe preot și i-am spus că vin să-i aduc cei 200 de lei pe care urma să primesc chitanță și mai vreau următoarele: chitanță pentru lumânări (250 lei) și chitanță pentru tras clopotele (500 lei). 

Am mers la preot, la biserică, moment în care l-am surprins vorbind la telefon, pe speaker, cu ”preasfințenia sa”, adică un superior, nu știu exact cine ar fi fost. 

Preotul i-a spus celui cu care vorbea că aparținătorii vor chitanță pe lumânări, la care acesta i-a răspuns că da, să taie chitanță pe lumânări.

Dar cum să fac, cum să procedez, a întrebat preotul din sat. Cum ai făcut și până acum, i-a rspuns ”superiorul”. Asta arată cât de multe chitanțe a tăiat preotul de-a lungul timpului…

Preotul a continuat discuția telefonică, spunând că rudele persoanei decedate vor chitanță și pe tras clopotele, moment în care superiorul îl întreabă: dar cât ai luat pe tras clopotele? 5 milioane, răspunde acesta, iar replica superiorului a fost: ”Ho! Ho! Ho!”. A rămas și el uimit de prețul perceput”, a declarat femeia.

Preotului i s-a pus în vedere de către cel cu care vorbea la telefon că nu poate elibera chitanță pentru tras clopotele, moment în care rudele au spus că vor o chitanță de mână completată și semnată olograf de cei care au tras clopotele.

Mai mult decât atât, unul din gropari a recunoscut rudelor că o parte din banii respectivi ajung și la preotul din sat.

”La un prim calcul, doar ”taxele” de la biserica din sat ajung la 2.150 de lei, fără a mai aduna banii puși în prosoape, punți, etc.

Pe unul din copii care a declarat în scris că a primit banii pentru tras clopotele l-am pus să se uite în ochii mei și să-mi spună dacă a văzut vreun ban de la preot, moment în care a lăsat capul jos.” – a mai precizat femeia.

Într-un sat sărac, îmbătrânit, cu oameni care abia supraviețuiesc cu banii din pensiile mici, nu poți cere așemenea taxe pentru slujbele religioase.

În final, pe chitanță, familia a primit doar cei 250 de lei plătiți pentru lumânări.

”Nici măcar nu poți să-ți plângi liniștit mortul. La spital și la morgă trebuie să dai șpăgi când îți iei acasă mortul și te mai lovești și de taxe și atitudini în bătaie de joc ale preotului din sat”, a mai completat femeia.

Publicitate