Manuscrise aparținând lui Galileo Galilei, Dante, Newton, ținute ca pe murături în beci

Unele dintre cărțile de o valoare inestimabilă furate de lângă Londra și ascunse vreme de trei ani într-un sătuc din Neamț ar putea fi pierdute pentru totdeauna. – notează stirileprotv.ro.

Specialiștii se tem că depozitarea lor în condiții improprii – ca niște murături, la beci – le-ar fi putut degrada. Tocmai de aceea, de când au fost recuperate, sunt păstrate în condiții excepționale.

Publicitate

La rândul lor, anchetatorii încearcă să închidă acest jaf ca în filme, săptămâna viitoare, când hoții români ar putea primi sentința.

Cele 237 de cărți și manuscrise, printre care și opere de Galileo Galilei, Dante, Newton sau Copernic, au fost îngropate vreme de trei ani în garajul acestei case din satul Budești din județul Neamț.

Aici, la marginea cătunului pierdut printre dealuri, au stat ascunse într-o groapă, împachetate în pungi, opere a căror valoare a fost estimată la peste 2,5 milioane de lire sterline. Găsirea lor, săptămâna trecută (vezi articolul AICI), nu înseamnă și salvarea automată, cred specialiștii Muzeului Național al Literaturii Române.

Leonard Fulău, șeful Laboratorului de Restaurare MNLR: „Practic, presupune distrugerea lor. Pentru că sunt condiții pe care trebuie să le respecți, condiții de umiditate relativă, de temperatură. Trebuie păstrate într-un mediu ambiental constant. După trei ani de beci, de pivniță, de transport în condiții improprii, nu știm stadiul în care se află.”

Eugenia Oprescu, șefa Secției Patrimoniu MNLR: „Dezastru. Din moment ce umiditatea a fost crescută, automat intervine mucegaiul, intervine degradarea filei. Odată ce a intrat apa, cu temperaturi variate, automat se pierde.”

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Publicitate