Marian Godină, despre ”unul dintre cele mai scârboase mesaje pe care le-am citit vreodată”

Celebrul polițist Marian Godină, vorbește despre ”unul dintre cele mai scârboase mesaje pe care le-am citit vreodată”, primit de la o colegă de-a doamnei învățătoare.

”O colegă de-ale doamnei învățătoare s-a gândit să-mi transmită acest mesaj, dorind probabil să mă sensibilizeze.

Publicitate
De ce zic că e scârbos?

Pentru că el sintetizează în câteva rânduri marea problemă a acestei societăți măcinate încă de amintirile anilor de comunism. Adică totul trebuie să pară perfect la suprafață, gunoiul trebuie ascuns sub preș.

Problemele trebuie rezolvate discret, fără să se afle „mai sus”.
În întreaga-i compunere, nu prea aduce vorba de copilul de la care a pornit totul, rezumându-se doar la a spune că acum e în siguranță. Un fel de „v-ați rezolvat problema, ce mai vreți acum?”.
Lucrurile petrecute în „anul 1500” nu mai contează, au trecut. Ba mai mult, alea nu-s amintirile mele, ci doar „exagerările și frustrările” unor copii ajunși la maturitate, după cum ne spune dascălul.
Dacă mi-e milă de această doamnă? Îmi e milă, da, aș fi preferat să nu aleagă această profesie și astfel lucrurile astea nu se mai întâmplau. Din păcate, cu mila nu se rezolvă problemele și nici cu discreția.
Aș fi putut rezolva problema doar pentru mine, fără să fac nimic public? Probabil că da, dar aș fi rezolvat-o pentru un singur copil, în timp ce alții ar fi avut în continuare de suferit.
Primesc multe mesaje care încep cu „te rog să nu-mi publici numele” sau „te rog să rămână între noi”. Nu-i pot acuza pe oamenii ăștia, așa au fost educați, așa au crescut, dar haideți să ne debarasăm de trecut și să ne asumăm lucrurile, căci numai așa putem produce o schimbare. Prin asumare.
Dacă a înțeles cineva că am ceva cu dascălii sau cu respectiva școală, le transimt că sunt unul dintre cei care au avut norocul de o învățătoare minunată și de profesori la fel, cu foarte mici excepții, iar Școala nr 11 din Brașov o consider una dintre cele mai bune școli din Brașov, meritul ăsta revenindu-le tocmai cadrelor didactice de acolo.

Se pare că dacă expui faptele cuiva, devii instigator, iar agresorul devine brusc victimă. Pentru mine, victimele în toată povestea asta sunt elevii care au rămas cu traume „datorită” unui astfel de dascăl.

În zilele astea am primit o grămadă de mesaje de la mai mulți dintre ei.
Cât despre părinții care mi-au scris, dar m-au rugat să rămână anonimi sau mi-au zis că au pățit la fel, dar le e teamă să facă asta public pentru că li s-a promis rezolvare, le transmit mult succes și sper să li se rezolve problema. Problema lor. A altora ce mai contează ca doar vorba aia…mie să-mi fie bine.
Vă las aici mesajul doamnei, i-am șters numele, bănuiesc că nu ar dori să-și asume public ce a avut de spus.

„Buna seara, sunt un simplu om. Incep prin a vă spune că intr-o perioada v-am urmărit postarile, v-am citit cartea, v-am laudat prietenilor pentru curajul dvs., pentru acțiunile umanitare pe care le desfasurati si v-am apreciat pentru scris.

Insa in acest scandal pe care l-ati generat la nivel national nu pot sa fiu de acord cu dvs. O sa va uitati pe profilul meu si o sa vedeti ca, da, sunt colega cu doamna învățătoare. Va scriu nu în această calitate, ci pur si simplu sa va rog: opriti-va! Va implor.
E prea mult! Ati dat startul unor discuții la care comentariile vin din partea unor agramati care acum va idolatrizeaza, va felicita pentru demascarea unei persoane pe care o prezentati drept monstru, care a devenit peste noapte cel mai mare dusman al conaționalilor de pretutindeni, scormoniti in gunoaie pe care nu le puteti proba, căci, atâta timp cât v-ati atribuit rolul de judecător, nu ati cheltuit nici macar o secunda pentru a asculta si versiunea nenorocitei a cărei viata o terfeliti in cel mai josnic mod.
V-ati intors pana la 1500 si ati cautat sa reinviati amintiri care nu va aparțin, angoase si frustrări exagerate si asociate, prin care doriti sa va acoperiți gafa pe care ati facut-o de la inceput, anume aceea ca nu ati cautat sa aflati toate detaliile problemei, ati trecut peste dorinta surorii dvs, nu ati discutat cu invatatoarea si v-ati lansat în comentarii care spre ce anume tind sa duca?
Ce urmăriți, în fond? Aveti o problema personala cu această persoană, rezolvati-o cu ea. Direct. Civilizat. Barbateste. Căci, din cate am aflat tot de la Dvs., copilul e in siguranță. Va fi trasa la raspundere de persoanele avizate, in interiorul institutiei de care apartine.

Ar fi normal sa va opriți aici. Ati aruncat cu piatra si acum pare ca chiar va face plăcere reacția urmaritorilor a caror ura o alimentați. V-ati transformat într-un instigator. Tocmai dvs? Care, conform a ceea ce sustineti, sunteti un apărător al dreptății?

Tocmai dvs, care stiti ca vorbitul aiurea, despre ograda altuia a devenit sport national? Ca la invatamant ultimii care se pricep sunt profesorii, cum si la sănătate ultimii sunt medicii, iar în poliție ultimii sunt polițiștii? Ati terfelit aceasta femeie, mama singura, care își creste cu greu cei 3 copii, minori si ei.
Va gânditi vreo clipă prin ce trec acei copii? Pentru un om care se prezintă atât de altruist, de marinimos, nu v-ati lasat, oare, prada prea usor impulsului de moment si orgoliului? Vanității? Lasand-o la o parte pe învățătoarea Pirpiliu, care e om si ea, cu calități si defecte, ca orice om, cu greșelile pe care poate le-a făcut sau nu, acest om, zic, nu are dreptul să se apere?
Ati asezat-o la zid si ii invitați cu satisfacția unui inchizitor pe toți huliganii, a caror resentimente le manipulați, sa o lovească, ca pe ultima ființă. V-ati gandit oare cum dorm copiii acestei femei la gândul amenințărilor pe care le-au primit ei sau mama lor, singura persoana care ii creste?
Cum veti proceda, ca polițist, daca veti fi chemat sa o ajutati când va fi agresată pe stradă sau în toiul nopții, ea si cei 3 copii ai ei? Sunteti formator de opinie, creați frumos, postati realizări, veniți cu soluții constructive, nu va lansați în mizerii si nu va confundați cu mulțimea asta tot mai mare care doar trancane aiurea, doar de dragul de a-și vedea postat numele si ineptiile pe o rețea populară, si căreia daca i s-ar cere sa faca un lucru bun pentru orice altă ființă nu l-ar face, stiti foarte bine, doar dvs. ne-ati arătat prin atâtea exemple povestite de cat de putin sunt în stare oamenii din jur.
Fiti demn, domnule Godina!
Încă o dată va rog, opriti-va!
Multumesc, toate bune.”
Publicitate