Matrapazlâcuri: Cum s-a transformat pentru o elevă o notă de 1,10 la BAC în 8,10

O elevă din București s-a trezit cu nota 1,10 la proba de matematică de la Bacalaureat. Inspectoratul Școlar i-a transmis la telefon că nota reală era 8,10, adică o diferență de 7 puncte – cea mai mare în acest an.

Bulversată, eleva a depus contestație, însă inspectorul școlar i-a cerut să și-o retragă, pe motiv că nota primită după recorectare e mai mică. Iar „lanțul slăbiciunilor” nu se oprește aici, relatează Libertatea.

Publicitate

Eleva de la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc se vedea deja studentă la o universitate britanică, unde a fost preadmisă. Ultima condiție pe care trebuia să o îndeplinească era să aibă mai mult de 9 la Bacalaureat.

„Când am văzut notele în platforma electronică, în special nota la matematică, mi-a căzut fața – 1,10 și rezultatul «respins»! Am plâns, chiar dacă știam că nu poate fi asta nota mea vreodată. Dacă nu erau prietenele mele cu mine, cred că aș fi plâns încontinuu și nu m-aș mai fi ridicat din pat să depun contestație”, spune eleva, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Cei de la centrul de contestații i-au spus că sigur este doar o eroare de transcriere, cum s-a mai întâmplat și în cazul altor elevi. O absolventă de gimnaziu din Galați s-a trezit cu 3 când nota ei era de fapt 8,40, tot dintr-o greșeală de transcriere.

Eleva din „Coșbuc” a depus contestație luni, 5 iulie, în ziua afișării rezultatelor. Joi, 8 iulie, la prânz, mama ei a primit un telefon de la directoarea Colegiului George Coșbuc, care i-a spus să-l sune pe inspectorul general adjunct Daniel Mălăelea, cel care a fost și șeful Comisiei de Bacalaureat pe București.

De la el a aflat că nota ar fi trebuit să fie 8,10. „Cei de la inspectorat ne-au spus că, dacă vom retrage contestația, va fi totul bine și frumos, rămâne nota 8,10. Dar contestația poate și să-ți scadă nota. Nu ne-am lăsat păcălite de acest lucru. Noi am făcut cu profesorii mei un calcul cu baremul în față și mi-au spus că mai puțin de 8,20 nu ar fi avut cum să iau”, a povestit eleva pentru Libertatea.

Mai târziu, în aceeași zi, a fost sunată din nou mama de la inspectorat și i s-a spus că lucrarea fiicei, după recorectare, a fost notată cu 7,80 și că ar fi mai înțelept să-și retragă contestația și să rămână cu 8,10, nota inițială.

Eleva crede că nota 7.80 a fost de fapt o răzbunare, fiindcă nu a vrut să-și retragă contestația. Și la limba română depusese contestație. De la 7,95, cât a primit inițial, i s-a ridicat nota la 9,10.

Până la urmă au scris de mână o cerere pentru retragerea contestației, așa cum au fost sfătuite, pe care urmau să o depună vineri la Școala Centrală, unde a dat examenul și unde era și centrul de contestații. Doar că încurcătura nu s-a oprit aici. Cei de la Școala Centrală i-au spus că nu cunosc o metodologie prin care o contestație să fie retrasă.

Pentru că nu știau ce să facă, au mers la inspectoratul școlar. „Domnul Mălăelea a negat vineri că a pus presiune pe noi și a spus că, de fapt, a fost alegerea noastră să contestăm și apoi să nu ne retragem contestația.

Dar ne-a pus la dispoziție alegerea, de fapt”, spune fata. De la inspector au aflat că cererea de retragere a contestației nu mai poate fi primită, fiindcă platforma electronică a fost închisă joi, la ora 18.00. Au plecat plângând de la el, convinse că nota la matematică va fi 7,80.

Când s-au afișat rezultatele după contestații pe platforma ministerului, eleva avea nota 8.10, dar fără să fie menționat că a trecut prin recorectare. În pragul admiterii la facultate, la care contează fiecare sutime în plus, tânăra crede că, de fapt, nimeni nu i-ar fi recorectat lucrarea, că nota a fost transformată pur și simplu din 1 în 8.

Citeşte întreaga ştire: Cum s-a transformat o notă de 1,10 la Bac în 8,10, pentru o elevă din București. Inspectoratul școlar a ascuns urmele greșelii

Publicitate