Medic: Arnold Schwarzenegger și-a crescut mușchii cu steroizi produși la Cluj

Medicul Alexandru Butoi, specializat în antidoping, a dezvăluit că celebrul Arnold Schwarzenegger, o adevărată legendă în lumea culturismului, s-a dopat cu steroizi produşi la fabrica de medicamente Terapia, din Cluj-Napoca.

Schwarzenegger, un actor austriac, care a făcut senzație la Hollywood cu rolul din Terminator, a fost în tinerețe un culturist de succes. Arnold a început să se antreneze la 15 ani și la 20 a cucerit titlul Mr. Univers. Ulterior a câștigat concursul Mr. Olympia, cel mai prestigios din culturism, de 7 ori.

”Eu merg la sală de opt ani, dar am făcut şi sport de performanţă, hochei pe gheaţă până la 22 de ani.

După care nu a mai putut să fac şi sport de performanţă şi medicină. Şi în medicină, ca orice om, cu mâncare dezordonată, cu gărzi, am ajuns la 127 de kg şi mi-am dat seama că e o problemă. Apoi, uşor-uşor am început să mă duc la sală.

Nu am fost niciodată tentat pentru că în vremea în care eram sportiv de performanţă nu ştiam ce e aia doping, iar acum în niciun caz. Pentru că oamenii nu ştiu, dar Arnold Schwarzenegger, la 52 de ani avea două bypass-uri coronariene.

Lumea nu ştie treaba asta. El a fost un model în ceea ce priveşte hrana, ca să spun aşa, nu a fost gras, dar steroizii de-a lungul vieţii au dus la afecţiunile respective. E adevărat că nu a cedat şi nu a murit la 40 de ani ca alţii, pentru că la vremea lui foarte puţini steroizi existau în lume şi foarte puţin creaţi pentru sport.

El spunea că în Austria, în perioada în care a devenit un sportiv foarte bun, a folosit Naposim, un medicament făcut de Terapia Cluj. La noi se făcea, la Terapia Cluj, pentru tratarea unor afecţiuni, iar Austria, fiind aproape de România, procura mai uşor medicamentele astea.

Şi povestea el că după ce a plecat în America i-a fost şi mai greu să procure Naposim şi îl costa şi mai mult. În momentul acesta nu se mai fabrică Naposim, dar au existat de-a lungul timpului şi sportivi care au ieşit pozitiv, este un steroid artificial”, a povestit medicul care s-a specializat de-a lungul anilor ca angajat la Agenţia Naţională Anti-Doping, citat de Agerpres.ro.

Substanțele anabolizante, steroizii, pe lângă gravele afecţiuni pe care le provoacă, pot duce şi la o anume stare de dependenţă, consumatorul având nevoie la nivel mental să continue administrarea în momentul în care realizează că ”se dezumflă”.

”Steroizii dau dependenţă la modul că dacă nu îi mai iei te dezumfli imediat şi atunci psihic apare narcisismul. Şi când se uită în oglindă şi vede că nu mai are pătrăţele sau că are un ţesut adipos mai mult dincolo, gata, s-a panicat şi spune ”trebuie să trec din nou pe steroizi”.

Eu ştiu la sală oameni care arată bine, care au băgat, dar nu mai este necesar. Dar el spune ”uite, aici nu se mai vede fibra la fel de bine” şi se apucă din nou ca să se vadă fibra. Deci există un fel de dependenţă psihică pentru că nu te mai iubeşti pe tine, nu te mai placi. Ei cheltuiesc foarte mulţi bani.

Dau un exemplu, un hormon de creştere poate să ajungă la 225 de euro o singură fiolă, din care faci poate patru-cinci doze. O fiolă de testosteron, care este cel mai ieftin, este 150 de lei, dar poate ajunge şi la 300 de lei flaconul.

Pe lângă astea se adăugă bidoanele de proteine aminoacizi. Dar astea nu sunt periculoase, pentru că un sportiv care depune foarte mult efort să îşi asigure necesarul are nevoie să mănânce un porc, dar nu ai stomac să adaugi un porc şi atunci, ce faci, ai o alimentaţie cât de cât lipsită de grăsimi, după care suplimentezi cu aceste concentrate de proteine, aminoacizi”, a mai spus mecidul.

sursa. stiridecluj.ro