Medicii fac scut în jurul doctoriței șpăgare: ”Au fost gesturi mici de recunoștință, nu șpagă!”

Aproape 100 de medici care lucrează Spitalului județean de Urgență Suceava au semnat un memoriu de susținere a medicului care este acuzat că a primit mită de la 62 de pacienți, notează Libertatea.ro.

În documentul transmis Curții de Apel Suceava aceștia arată că primirea de daruri de la pacienți nu reprezintă luare de mită atunci doctorul nu condiționează actul medical.

Publicitate

O astfel de percepție, ilegală, nu doar imorală, a dus la perpetuarea cutumei plicului în sistemul medical, au răspuns judecătorii.

Inițiatorul memoriului, chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc, a explicat gestul pentru Libertatea.

“Eventualele daruri din partea pacienţilor, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoştinţă din partea acestora, luând în considerare efortul şi seriozitatea depuse în salvarea vieţilor lor.

Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”, se arată în memoriul semnat de cei 96 de medici.

Judecătorii au subliniat că medicii din sistemul de sănătate public sunt retribuiți lunar cu un salariu asigurat de la bugetul de stat, astfel încât nu trebuie recompensați suplimentar de pacient.

Mai mult, instanța a subliniat că faţă de alte categorii de funcţionari publici, medicul din sistemul de sănătate public, poate obţine venituri suplimentare din derularea unor activităţi profesionale şi în sistemul de sănătate privat.

Medicul inculpat avea venituri lunare de aproximativ 5.000 de euro. Lucra atât la spitalul județean, cât și la o clinică privată. Veniturile consistente nu au împiedicat-o să primească constant atenții de la pacienții, spun procurorii.

Dacă nu ar fi avut loc descinderile la spital, medicul ar fi continuat să primească mită de la pacienți și în prezent, au semnalat magistrații care au judecat propunerea de arestare. Din cele 62 de fapte de luare de mită, în urma analizării înregistrărilor au fost identificate sumele de bani în cazul 39 dintre pacienți care i-au pe parcursul celor 7 zile suma totală de 3.500 de lei şi 100 de Euro.

Pentru ceilalți, 23 de pacienți surprinși în înregistrări oferindu-i plicuri sau sacoșe medicului, sumele urmează a fi stabilite în urma investigațiilor. Doctorița a primit 100 de lei de la un pacient care suferea de două forme de cancer, reiese din înregistrările anchetatorilor.

Inițial, pacientul i-a dat doctoriței 50 de lei, dar ea i-a dat banii înapoi, spunându-i acestuia că are două cancere.  În ziua perchezițiilor, în biroul șefei Secției Oncologie, procurorii au găsit 2.150 de lei şi 100 de euro.

Publicitate