Medicul Ciuhodaru: Orice intervenție medicală trebuie să aibă consimțământul pacientului

Medicul Tudor Ciuhodaru a reacționat privind cazul pacientului COVID din Galați care a murit după ce a refuzat internarea și a afirmat că România are nevoie de o altă strategie.

Tudor Ciuhodaru a declarat că în România există o lege a drepturilor pacienților care spune foarte clar că pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumat și în scris. Desigur, consecințele trebuie explicate pacientului, relatează nordestnews.ro.

Publicitate

Din punctul meu de vedere, orice intervenție medicală trebuie să aibă consimțământul pacientului. Putem considera că în cazul unui pacient cu comorbidități poate dezvolta diverse complicații.

Dacă vorbim despre un pacient obez, de 45 de ani, cu alt factor de risc, ne putem pune problema că la 1 noaptea s-au dezvoltat și alte afecțiuni care puteau conduce la deces, inclusiv infarctul miocardic acut”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru la Realitatea Plus, în privința bărbatului din Galați mort după ce a refuzat internarea.

Medicul de la UPU Iași a precizat că România are nevoie de o altă strategie de abordare a pandemiei de Covid-19.

Trebuie schimbată strategia de abordare a acestei pandemii. Dacă luăm măsuri coercitive, lucrurile clar nu se vor rezolva.  Strategia este cea care se face în toată Uniunea Europeană, o strategie pe care o aplică toate țările civilizate și de care eu tot vorbesc de vreo trei luni și jumătate, dar nu mă aude nimeni. Adică testare extinsă. Mă întreb și eu, dacă la început era valabilă acea declarație pe proprie răspundere, acum de ce n-ar fi?”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Publicitate