Medicul Ciuhodaru spune câte ore trebuie să treacă pentru dispariția completă a alcoolului din sânge

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului, mai ales în perioada sărbătorilor.

Conform declarațiilor sale postate pe pagina de Facebook și citate de Agerpres, peste 30% dintre șoferii cu vârste între 18 și 30 de ani au admit că au condus măcar o dată sub influența băuturilor alcoolice.

Publicitate

Specialistul subliniază că doar câteva pahare de alcool pot multiplica riscul de accident rutier de zece ori și atrage atenția că unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool în timpul conducerii.

Ciuhodaru demontează și miturile referitoare la posibilele metode de a păcăli testele pentru alcoolemie, afirmând că acestea sunt doar simpli falși ai siguranței. Spălatul pe dinți, mestecatul de gumă, ținerea scorțișoarei pe cerul gurii sau mestecatul de pătrunjel nu au niciun efect asupra nivelului de alcool în sânge.

El adaugă că ingestia de castraveți murați sau de medicamente sub formă de soluție alcoolică, precum și consumul de bomboane care conțin alcool, nu pot modifica rezultatele testelor de alcoolemie.

„Din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creştere rapidă (datorită absorbţiei digestive), urmată de scădere progresivă (datorită excreţiei, dar mai ales metabolizării alcoolului).

Absorbţia este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) şi e influenţată de multipli factori: tipul de băutură, concentraţia în alcool, conţinutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente”, spune medicul.

Spre deosebire de absorbţie, care e dependentă de concentraţie, eliminarea e independentă de aceasta – 90% din alcool este metabolizat hepatic iar restul este excretat renal, pulmonar şi prin piele. În medie se pot metaboliza 5-10 g/oră, iar după întreruperea consumului de alcool nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/oră.

„Pentru aceeaşi cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate”, mai scrie Ciuhodaru, conform Agerpres.

Publicitate