Mesajul doctorului Beatrice Mahler, pentru cei care fumează zilnic un pachet de țigări!

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, trage un semnal de alarmă pentru toți cei care fumează în mod regulat și îndeamnă la acțiune preventivă.

Ea atrage atenția asupra necesității de a efectua un examen CT de torace, în special pentru cei care fumează de 20 de ani sau mai mult.

Publicitate

La Medika TV, Beatrice Mahler a subliniat că în Institutul Marius Nasta se confruntă cu un număr alarmant de pacienți care ajung cu cancer pulmonar sau cu metastaze pulmonare ale altor tipuri de cancer care s-au dezvoltat la distanță și care nu erau cunoscute de pacienți. „Este un fenomen extrem de grav, această depistare tardivă a cancerului”, a declarat Mahler.

Doctorul pneumolog a explicat că, în cazul cancerului pulmonar, simptomele pot fi minime sau chiar absente, deoarece plămânul nu are receptor de durere. Prin urmare, pacienții pot trece cu vederea semnalele timpurii ale bolii.

Mahler a subliniat importanța efectuării unui examen CT de torace pentru persoanele care fumează de peste 20 de ani. Ea a adăugat că acest lucru este crucial mai ales pentru cei care au trecut de vârsta de 55 de ani.

Chiar dacă costurile acestui tip de examen sunt semnificative, Mahler susține că trebuie să ne gândim la suferința și costurile ulterioare ale tratamentului oncologic, care pot fi mult mai mari.

„Atunci când vorbim de astfel de programe de screening, nu cred că trebuie să vorbim de relaţia cost-eficienţă pe termen scurt, ar trebui să ne gândim la programe de cost-eficiență pe termen lung”, a subliniat Mahler.

Ea a menționat că trauma emoțională și costurile implicate în tratamentul oncologic, radioterapie, tratamentul chirurgical și consilierea psihologică pentru pacienți și familiile lor pot depăși semnificativ costurile unui simplu examen CT.

Acest avertisment vine în contextul în care prevenția și depistarea precoce a bolilor sunt esențiale pentru protejarea sănătății noastre. Cei care fumează zilnic un pachet de țigări sunt îndemnați să consulte un medic și să discute despre necesitatea unui examen CT de torace, pentru a se asigura că orice problemă medicală este detectată în stadii incipiente, când tratamentul are cele mai mari șanse de succes.

Publicitate