Mesajul Parcului Național Retezat, după ce doi bărbați au fost mușcați de șarpe în timpul drumețiilor

Reprezentanții Parcului Național Retezat au emis un avertisment ferm în urma incidentelor recente în care doi bărbați au fost mușcați de vipere în Munții Parâng și Munții Retezat.

Conform oficialilor parcului, viperele nu atacă omul, ci reacționează defensiv atunci când se simt amenințate. Salvamontiștii au intervenit pentru a prelua victimele și a le acorda asistența medicală necesară.

Publicitate

Primul incident a avut loc în Munții Parâng, în zona Mohorul-Iezeru, unde un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost mușcat de viperă. Echipa locală de salvamont a fost alertată și a intervenit pentru a-l transporta în siguranță către asistența medicală.

Ziua următoare, un alt bărbat în vârstă de 24 de ani a fost mușcat de viperă în timpul unei excursii montane în zona Șaua Prelucele din Munții Retezat. Salvatorii au fost din nou mobilizați pentru a interveni.

Inspectoratul General de Aviație al MAI a furnizat informații despre cele două incidente prin intermediul rețelei de socializare Facebook. Totuși, reprezentanții Parcului Național Retezat au intervenit pentru a clarifica comportamentul viperei în astfel de situații.

Aceștia au subliniat că viperele nu atacă omul, ci se apără atunci când se simt în pericol. Atacurile sunt rare și au loc doar în situații limită, cum ar fi atunci când oamenii calcă pe aceste creaturi sau le provoacă.

Totodată, membrii Parcului Național Retezat au transmis câteva metode preventive prin care drumeții pot evita asemenea incidente neplăcute.

  • „Purtați bocanci și jambiere/parazăpezi, pantaloni lungi, chiar dacă este cald;
  • Verificați cu atenție unde pășiți și unde puneți mâna;
  • Nu atingeți animalele sălbatice și nu le hrăniți!
  • Păstrați distanța! Mergeți pe traseele marcate conform regulamentului! Nu deranjați habitatele și speciile din Parcul Național Retezat;
  • Nu lăsați deschise: cortul, sacul de dormit sau rucsacul.”

Publicitate