Meserii de bărbaţi, ajunse tot mai căutate printre femei. Salariu de 10.000 lei pe lună!

Tot mai multe doamne urmează cursuri pentru a deveni tractoriste sau vătmăniţe. Salariile motivante, deficitul de personal, dar şi condiţiile bune de muncă fac ca femeile să nu stea prea mult pe gânduri şi să îşi reconfigureze cariera, se arată într-un material al celor de la observatornews.ro. 

Monica Balla, tractoristă: Nu e o meserie de femeie, dar se poate orice, nu este forță de muncă. Și atunci cine are terenuri agricole preferă doamnele să se urce în tractor și să lucreze.

Publicitate

Până acum, tatăl ei era cel care manevra utilajul în câmp, cu o experienţă de peste 50 de ani în spate. Tânăra nu este singura care a urmat cursurile Direcţiei Agricole pentru a conduce utilaje agricole, o meserie tipic masculină.

Roxana Florea, Direcția Agricolă: În acest an avem 3 serii de tractoristi finalizați și surprinzător au fost și patru doamne care au susținut examenul.

Şi meseria de vatman le face cu ochiul tot mai multor femei. La cursurile Companiei de Transport Public din Iaşi s-a înscris anul acesta un număr record de doamne.

Andreea Luca purtător de cuvânt CTP Iași: În prezent din 202 vatmani sunt 30 de doamne pe această poziție. Ne bazăm pe corectitutdinea lor și calmul lor din trafic, ele au cele mai puține evenimente rutiere la stradă, sunt atente.

Oana este vatman de 21 de ani şi îşi aminteşte că, la început, până şi călătorii erau uimiţi de prezenţa ei în fruntea tramvaiului.

Oana, vatmaniță: E simplu. Dau aici la macaz sa dau mai în spate sau mai în faţă. Câteva butoane şi gata!

Reporter: De ce vatman?

Oana, vatmaniță: Din plăcere, e o meserie super. De copil mi- a placut sa circul cu tramvaiul. Nu o consider o meserie de bărbat, ba chiar e de femei, nu e muncă fizică să trebuiască forță.

Tendinţa reprezentantelor sexului frumos de a se orienta spre domenii rezervate în mare parte bărbaţilor nu este nouă.

Ciprian Iftimoaiei, sociolog: După 1990 femeile s-au emancipat, se ocupă de educație, vor să fie independente financiar. Se vorbește despre feminizarea multor profesii, chiar și medicină, nu aveam cu ani în urmă femei chirurg.

În plus, şi salariile sunt mai ofertante pentru joburile tipic masculine. În sezonul agricol, un tractorist poate ajunge să fie plătit şi cu 10.000 de lei pe lună, iar un vatman cu experienţă poate depăşi 4.000 de lei.

*fotografia de copertă are caracter ilustrativ

Publicitate