Metoda prin care autoritățile trimit funcționarii la mare: cazare cu 300 euro/noapte. Cursuri de formare alături de familie

Un adevărat delir pe bani publici se desfășoară zilele acestea în numeroase primării și instituții publice din județul Sibiu: sub motivația participării la cursuri de formare profesională sau de perfecționare, numeroși funcționari pleacă la mare „pe banii statului”, relatează Turnul Sfatului.

Faptul că aceste deplasări au mai multă legătură cu concediile și mai puțină cu perfecționarea profesională rezultă inclusiv din ofertele cumpărate de primării: funcționarii își pot lua cu ei și un însoțitor și doi copii, gratuit.

Publicitate

Luni, 10 iulie 2023. Cu 12 minute înainte de închiderea programului, un funcționar din Primăria Brădeni – comună aflată la marginea județului – notifică prin intermediul Sistemului electronic de achiziții publice intenția de a cumpăra un pachet de „servicii hoteliere aferente programelor de formare profesională în stațiunea Olimp”.

Harnicul funcționar din Primăria Brădeni alege oferta unei societăți al cărei nume este LC Travel Moment SRL: pentru șase nopți de cazare, Primăria Brădeni se angajează să plătească peste 8.500 de lei. Adică 284 de euro pentru fiecare noapte de cazare la Phoenicia Blue View Resort Olimp.

Reprezentanții Lectoform Consulting, cei care oferă aceste cursuri, spun că acestea chiar se țin. „La Olimp nu oferim și excursie de socializare. Cursurile de formare durează opt ore pe zi. E adevărat, acum nu se fac chiar câte opt ore în fiecare zi”, arată, pentru Turnul Sfatului, unul din reprezentanții firmei la ale cărei servicii a apelat funcționarul Primăriei Brădeni.

În opinia reprezentantului firmei, este greșit să apreciem că astfel de cursuri de formare sunt, de fapt, concedii pentru funcționari plătite din bani publici. „Păi, dacă hotelurile nu oferă decât camere duble, și nu single…”, justifică reprezentantul firmei bonusul referitor la cazarea și masa gratuite pentru însoțitor și copii.

Primăria celei mai bogate comune a județului – Șelimbărul, adică – a început luna iulie cu mai multe achiziții directe pentru „servicii de formare profesională și cazare aferentă”. Adelina – Maria Oană, fiica lui Cornel Oană, viceprimarul comunei Șelimbăr, pleacă la un curs de perfecționare în ”stare civilă și evidența populației”. Fiica este angajată la primăria unde tatăl este viceprimar.”

sursa

Publicitate