Ministrul Muncii bagă spaima în șefii ITM-urilor: ”aveți o lună pentru a schimba lucrurile”

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, unul din cei mai activi miniștri ai cabinetului Orban, atrage atenția șefilor de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă, spunând că nu vede inspecția muncii pe teren.

După ce a luat cu asalt Casele județe de pensii, demițând o parte din directorii neperformanți, ministrul și-a îndreptat atenția spre șefimea ITM-urilor locale, care, în timpul videoconferințelor nu ridică nicio problemă pentru a nu se expiune, deși Violeta Alexandru primește sesizări cu privire la disfuncționalitățile din sistem.

Nu văd Inspecția Muncii pe teren. Le-am spus-o direct Inspectorilor Șefi de la toate Inspectoratele Teritoriale de Muncă în videoconferința organizată astăzi. Nu este normal să nu se ridice nicio problemă atunci când vorbim față în față și să aflu separat de o serie de disfuncționalități. Nu mă deranjează dacă apar (cine nu muncește, nu greșește!) dar vreau să văd că se muncește și se asumă. Înainte să primesc solicitări de sporuri de la sindicat!”, este mesajul ministrului Muncii.

Aceasta mai spune că ”din toate semnalele pe care le am, nu văd o activitate la ITM-uri care să răspundă prompt și eficient sesizărilor oamenilor. De fapt, cum cer statistici, se vede câte o mișcare; cum las să treacă câteva zile fiind prinsă cu alte urgențe, cum nu se mai întâmplă mare lucru. După principiul, lasă că uită. Nu uit! Sunt atentă la tot.

Mai ales am capacitatea să coroborez toate informațiile, inclusiv din sesizările oamenilor pentru a discerne cine face treabă la Inspectoratele Teritoriale de Muncă și cine nu (sunt cei care așteaptă să dispar din funcție).

La fel ca și în cazul șefilor de la Casele județene de pensii, ministrul Alexandru le-a dat termen o lună celor de la ITM-uri să schimbe lucrurile: ”Inspecția Muncii merită să aibă credibilitatea și încrederea oamenilor dar pentru acest lucru trebuie să se muncească, peste tot, plecând de la ascultarea semnalelor din piața muncii.

Nu am cerut normă de amenzi, nu sunt dușmanul companiilor care își văd de treabă dar când ai sesizări, mai ales în județele mari și rezultat zero – am dreptul să atenționez că ceva nu este în regulă. O lună, acesta este ultimul termen pentru a schimba lucrurile!

Adică să văd o altă abordare, pro-activă, atentă la sesizările oamenilor. Cred că o asemenea atitudine arată inclusiv respect pentru antreprenorii corecți pentru că nu vor să fie amestecați, pe bună dreptate, cu cei care ocolesc legea. Aici, pentru restabilirea corectitudinii în piața muncii trebuie să contribuie o Inspecție a Muncii performantă, exigentă, dreaptă”, a mai precizat ministrul.

Publicitate