Mișcarea ”No Wash” atrage persoanele care renunță la spălatul hainelor, în favoarea protejării mediului

Un nou curent de opinie își face simțită prezența, cu tot mai mulți oameni renunțând la spălatul hainelor în favoarea economisirii banilor, timpului și protejării mediului înconjurător.

Într-un amplu articol publicat de The Guardian, subiectul acestei mișcări, denumită „No wash” (Fără spălat), este analizat în detaliu. Tim, un inginer IT și adept al acestei mișcări, mărturisește că a devenit extrem de relaxat în privința aspectului său și al hainelor de când a început să lucreze de acasă în timpul pandemiei.

Publicitate

Cu mult timp liber la dispoziție, Tim a început să ia în considerare ce activități poate elimina din rutina sa și a realizat cât timp și energie consumă spălatul hainelor. Astfel, a redus frecvența spălării hainelor la o mașină pe săptămână, iar apoi a decis să nu-și spele hainele timp de un an întreg. În prezent, își spală rufele o dată la fiecare șase luni.

Având în vedere că lucrează de acasă și interacționează cu colegii doar prin intermediul convorbirilor video, Tim consideră că nu mai are nevoie de haine curate în fiecare zi. El menționează că își asigură o ținută frumoasă doar pentru evenimentele sociale importante, dar în rest nu mai acordă prea multă importanță aspectului vestimentar de zi cu zi.

Tim mai precizează că folosește mașina de spălat pentru a curăța hainele copiilor, dar chiar și acest aspect a fost redus la minim. În ceea ce privește lenjeria intimă, el afirmă că poți purta aceeași pereche de chiloți timp de o săptămână fără probleme.

Articolul subliniază faptul că mișcarea „No wash” a luat avânt în timpul pandemiei și atrage atenția ecologiștilor, care susțin că această abordare poate contribui la reducerea impactului asupra mediului al spălării hainelor la cald și utilizării excesive a apei și detergenților.

Pe lângă aspectul ecologic, mulți susținători ai mișcării au ales să cumpere haine second-hand sau produse de mărci care promovează sustenabilitatea și etica în producție.

Într-un articol publicat în 2020 de publicaţia Vox era semnalat faptuș că afacerile care ofereau servicii de curățenie a hainelor au eşuat în mare parte. Spre deosebire cele care ofereau ajutor la alte treburi casnice, cum ar fi gătitul sau cumpărăturile, care fie au devenit aspiraţionale, fie au fost mai uşor de externalizat prin tehnologie.

“Spălatul rufelor sfidează regulile inovaţiei în stilul de viaţă şi promisiunile pe care le oferă capitalismul”. Concluzia este că o marcă de detergenţi scumpi sau de spălătorii ”instagramabile” nu va schimba faptul că spălarea hainelor reprezintă încă o corvoadă. Şi atunci, poate că răspunsul ar fi să ne îndepărtăm cu totul de ea – sau, cel puţin, să o facem mult mai puţin – cam asta e filosofia.

Fanii denimului au fost primii care au popularizat tendinţa de a nu spăla hainele. “Eu nu spăl niciun denim decât dacă se întâmplă un dezastru – îţi verşi lapte pe blugi sau ceva de genul acesta

În principal, asta îţi oferă o uzură mai bună – blugii îmbătrânesc mult mai bine şi durează mai mult. Nu trebuie să continui să cheltuieşti bani pe blugi. Este mai bine pentru mediu”, spune Daniel, un profesor care îşi spală, în schimb, chiloţii după fiecare purtare.

Blugii nespălaţi nu miros, insistă profesorul. “Dacă am fost la un grătar şi miroase puţin a fum, s-ar putea să îi pun la aer peste noapte”.

Mișcarea ”No wash” a atras atenția și activiștilor ecologiști care cred că criza climatică ne-a convins, în sfârşit, să luăm în considerare impactul asupra mediului al spălărilor la cald, al utilizării apei şi a detergenţilor cu emisii mari de carbon.

sursa: 3dots.ro

Publicitate