Zeci de cruci gigant identice au fost înălțate pe întreg teritoriul României în ultimii ani, conform imaginilor transmise de cititorii G4Media.ro.
Un model unic de cruce a fost observat la numeroase locații din țară, cum ar fi Craiova, Cluj, Constanța, Timiș, Caraș Severin, Târgu Jiu și alte localități.
Cu toate că nu este clar dacă aceste cruci au autorizație de construcție, în cazurile Brezoi (Vâlcea) și Milcoiu (Argeș), autoritățile locale au declarat că sunt ridicate ilegal. De exemplu, în cazul crucii gigant de la Brezoi, amplasată foarte aproape de axul drumului, Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR) a trimis notificări pentru a fi demolate și reamplasate la o distanță mai mare de 28 de metri de axul drumului.
Chiar dacă crucile au fost ridicate de administrații sau de oameni de afaceri din locuri diferite, toate au același model, indicând prezența unui comanditar unic. Biserica Ortodoxă nu a asumat responsabilitatea pentru aceste construcții.
Un om de afaceri numit Ștefan Cherciu, patronul firmelor QFort și Casa Noastră S.R.L., din Craiova, a fost identificat ca fiind posibilul donator al acestor cruci, dar el a declarat că acestea au fost puse de o persoană care nu dorește să fie cunoscută și că au fost amplasate în regim particular ca semn de mulțumire.
Fenomenul a stârnit interes și în alte orașe, precum Cluj-Napoca, unde o cruce similară a fost semnalată, iar locuitorii au observat că aceste cruci par să servească ca model pentru celelalte amplasate în diverse zone ale țării.
În ciuda misterului cu privire la autorii acestor cruci și în absența unei asumări clare, crucile continuă să apară în diverse locații, manifestându-se astfel libertatea religioasă garantată de Constituție, însă aducând în discuție necesitatea respectării legilor și reglementărilor în ceea ce privește construcțiile de acest tip.
Chiar dacă sunt ridicate de admistrații sau oameni de afaceri din locuri diferite, modelul este identic, de unde rezultă că există un comanditar unic. Biserica Ortodoxă nu și le-a asumat.
Întrebat de G4Media care este poziția Patriarhiei Române, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a declarat că ”orice monument public, mai mare sau mai mic, cu sau fără semnificație religioasă, ridicat pe un teren care (nu) aparține Bisericii, e rodul unei inițiative care are în spate un autor omenesc identificabil. Patriarhia Română/ Arhiepiscopia Bucureștilor nu oferă aprobări pentru ridicarea unor monumente din eparhiile care sunt autonome administrativ. În cazul menționat, misterul poate fi elucidat de autoritățile locale, bisericești sau nu”.
La solicitarea G4Media, Arhiepiscopia Râmnicului a precizat că ”nu are legătură cu edificarea acestor cruci la care faceți referire, însă amplasarea unei cruci se poate realiza în mod voluntar de orice creștin în virtutea dreptului constituțional privind libertatea religioasă garantat de articolul 29 din Constituție. Manifestarea credinței creștine, inclusiv prin amplasarea și/sau realizarea unor cruci, nu poate fi, așadar, îngrădită atât timp cât sunt respectate dispozițiile legale”.