Moașa româncă, emblema NHS: ”Nu am emigrat pentru bani, ci pentru a evita corupția”

O mai țineți minte, pe moașa din România, Claudia Anghel, care a emigrat la 39 de ani și acum a ajuns imaginea sistemului public britanic de sănătate, NHS?

A dat un interviu la Associated Press unde a spus clar: NU am plecat pentru bani, ci pentru a evita corupția: “Banii fac diferența, dar pentru mine mediul de lucru face marea diferență. Este respectul pentru personalul medical și pentru pacienți – respectul reciproc“!

Publicitate

Până în 2013, peste 14.000 de medici români lucrau în străinătate, aproximativ 26% din numărul total de medici din țară. În 2016, statisticile oficiale arătau că 44.000 de cadre medicale au plecat în Europa de Vest, estimările actuale ridicând această cifră la 60.000.

Problemele care cu care se confruntă sistemul de sănătate româneșc reflectă problemele generale ale țării – salarii mici, corupția, managementul necorespunzător și favoritismul legat de conexiuni politice sau personale care deschide calea pentru avansarea asupra altor atribute, cum ar fi deprindere, experiență sau merite, scriu cei de la berkshireeagle.com.

Anghel a spus că, deși salariile mai mari ale Occidentului au influențat cu siguranță decizia ei de a emigra în Marea Britanie, acesta nu a fost cel mai important factor.

„Salariile fac o diferență, dar pentru mine, mediul de muncă face diferența mai mare”, a spus Anghel într-un interviu. „Este respectul pentru personalul medical și respectul pentru pacient – acest respect reciproc”.

„Nu emigrezi pentru că nu ai bani, ci emigrezi pentru a evita corupția”, a spus Anghel, care lucrează la Universitatea Spitalelor Coventry și Warwickshire, în centrul Angliei. „Există mici elemente de corupție peste tot, dar în România este la un nivel diferit.”

Transparency International listează România pe locul 70 printre 180 de țări clasate în funcție de nivelurile de corupție percepute. Guvernele anterioare au fost în special criticate puternic de Uniunea Europeană pentru eforturile de a slăbi independența instanțelor de judecată pentru a proteja politicienii care se confruntă cu acuzații de corupție.

Claudia Anghel are acum o mai bună oportunitate și un loc de muncă mai echitabil. „Nu m-aș întoarce la muncă în România, pentru că pot fi orice vreau aici”, a spus ea, gândindu-se în glumă ca și consilier în privința problemelor de moașă a premierului britanic Boris Johnson.

„În România, nu ai aripi pentru a deveni orice vrei. Cineva trebuie să schimbe sistemul pentru a face oamenii să rămână acolo”, a adăugat Anghel.

„Regulile nu sunt aceleași pentru toată lumea din România.” Frustrările ei cu privire la asistența medicală din România au fost reconfirmate recent când tatăl ei s-a îmbolnăvit și a necesitat îngrijiri medicale în orașul natal din Călărași, la 115 kilometri de București.

„A fost îngrijit și tratat arogant de personalul medical de a cărui asistență a avut nevoie”, a spus ea. Tatăl ei a murit mai târziu. Înconjurată în casa ei din Anglia de cărți de mulțumire, premii oficiale și mărturii despre excelența ei profesională, Anghel a menționat un alt motiv pentru emigrare. „Am vrut să ofer mai multe oportunități fiului meu”, a spus Anghel.

Întrebată dacă ar avea în plan să se întoarcă în patria ei, despre care a spus că iubește și o promovează cât poate, aceasta a răspuns: „Mi-aș dori să se schimbe ceva cu sistemul românesc, dar sunt sigură că nu se va schimba. Nu, mulțumesc, nu voi fi moașă în România”, se arată în interviul pentru cei de la Associated Press.

 

Publicitate