Modul inedit și mai puțin cunoscut în care se trag clopotele la Mănăstirea Sihla! (VIDEO)

Inceputurile de sihastrie la Sihla se pierd departe in istorie, inainte de anul 1200. Prima mentionare scrisa ca la Sihla exista sihastrie dateaza din anul 1326. Schitul Sihla a fost intemeiat in anul 1731. Biserica principala, are hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

Biserica a fost ctitorita din lemn in anul 1741 de familia Cantacuzino. Infatisarea actuala dateaza din anul 1813, cand arhimandritul Benedict, staretul Manastirilor Neamt si Secu, o reinoieste, conform sihla.mmb.ro.

Publicitate

Biserica din deal, denumita „biserica dintr-un brad”, avand hramul „Schimbarea la fata”, a fost construita in anul 1763 de catre Ionita Cantacuzino Pascanul in amintirea prietenului sau Ioan Coroi, mort la vanatoare de cerbi la rapa ce ii poarta azi numele.

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla se afla intre stanci, nu departe de bisericuta dintr-un brad si chiliile vechi de sub stanca. In noiembrie 2011 schitul devine manastire cu denumirea Manastirea Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul – Sihla.

Un lucru poate mai puțin cunoscut îl reprezintă felul în care călugării trag clopotele mănăstirii:

 

@geogeo3074♬ sunet original – Geo geo

Programul slujbelor:

Randuiala pentru zilele obisnuite

orele 16,00 – ceasul IX impreuna cu vecernia – paraclisierul ia binecuvantare de la cel mai mare si toaca in toaca cea mica imprejurul bisericii in cele patru puncte cardinale, dupa care se continua cu toaca cea mare din clopotnita si termina cu trasul clopotului mare, dupa care incepe slujba cu toata randuiala ei. Se incepe vecernia mare, cu litie, utrenie si ceasul intai.
orele 17,30 – se serveste masa, la credinciosii pot asculta cuvant de folos citit de catre un parinte.
orele 00,00 – slujba incepe cu sunetul tochitei de fier, se continua cu toaca mica, toaca mare si clopotul cel mare. Acum se savarseste mezonoptica, utrenia si ceasul intai.
orele 07,00 – acatistul, care se anunta doar prin clopotul mare. Dupa acatist se bate in toaca mica, apoi in toaca mare in trei serii, iar acum, pentru ca incepe Sfanta Liturghie, se trag toate clopotele.
orele 10,00 – se serveste masa de pranz, care este masa principala a zilei.

Randuiala pentru zilele de priveghere – duminica si sarbatori

orele 16,00 – ceasul IX impreuna cu vecernia mica.
orele 16,40 – se serveste masa.
orele 18,00 – Paraclisierul ia binecuvantare de la cel mai mare, apoi merge si bate 12 lovituri de ciocan in toaca mare, rostind la fiecare bataie psalmul 50, apoi se bate toaca mare si se trag toate clopotele ca la liturghie.
orele 07,00 – acatistul, care se anunta doar prin clopotul mare. Dupa acatist se bate in toaca mica, apoi in toaca mare in trei serii, iar acum, pentru ca incepe Sfanta Liturghie, se trag toate clopotele.
orele 10,00 – se serveste masa de pranz, care este masa principala a zilei.

In fiecare sambata se face parastas pentru cei adormiti dupa terminarea Sfintei Liturghii. In rest se savarseste in fiecare zi cand este nevoie parastas pe scurt, informează sihla.ro.

Publicitate