Munca la Neamț: jumătate din salariații de la privat muncesc pe minimul pe economie!

În urmă cu câteva zile am solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț (ITM) câteva date statistice referitoare la numărul contractelor de muncă la nivelul județului, iar concluzia a fost sumbră: unul din doi salariați din mediul privat este plătit cu salariul minim pe economie.

ITM Neamț ne-a furnizat statistici referitoare la numărul total de salariați activi cu contracte individuale de muncă atât din mediul privat cât și din cele aparținând sectorului de stat raportat la luna septembrie 2023.

Publicitate

Județul Neamț are un număr total de 81.353 salariați, dintre care 59.953 lucrează în mediul privat iar 21.452 sunt salariați ai statului. Aici trebuie făcută o mențiune: în Registrul salariaților la care are acces ITM nu sunt prinși funcționarii publici, militarii, personalul din justiție, ș.a.m.d.

Așadar, numărul persoanelor angajate la stat este mai mare, ajungând cam la 30% din numărul total de salariați ai județului Neamț. Cu alte cuvinte, la fiecare 3 angajați în mediul privat, avem 1 angajat la stat.

Lucrul care ne face să considerăm că munca la privat este prost plătită, reprezintă numărul de salariați care câștigă salariul minim pe economie. Din 59.953 angajați la privat, 30.376 câștigă salariul minim pe economie, adică un procent de 50,6%.

Asta înseamnă că în județul Neamț, unul din doi angajați din mediul privat este plătit cu minimul pe economie. Sectoarele de activitate în care aceștia se regăsesc sunt următoarele:

O altă situație interesantă este cea referitoare la numărul de angajări în anul 2023, comparativ cu 2022. Din datele statistice reiese faptul că ”la stat” s-au angajat mai multe persoane în ultimul an decât numărul celor angajați în mediul privat.

Astfel, la nivelul lunii septembrie 2023 sunt angajați 21.452 persoane la stat, mai mult cu 306 față de aceeași dată a anului trecut, pe când în mediul privat sunt 59.953, cu 211 mai mult față de aceeași dată a anului trecut. Iar aici nu intră funcționarii publici, militarii, personalul din justiție, etc.

Concluzia este că statul angajează mai mult decât reușește mediul privat să o facă, iar cel mai elocvent exemplu este de la primăria Piatra-Neamț, unde administrația Carabelea a mărit cu mult schema de personal, ducând cheltuielile cu salariile la un adevărat record, de 11 milioane de euro doar pentru acest an (vezi detalii aici).

Publicitate