NASA a descoperit pentru prima dată apă pe faţa vizibilă a Lunii

S-ar putea să existe mai multă apă pe Lună decât se credea anterior, inclusiv pe suprafața sa luminată de soare, iar această apă ar putea fi utilizată ca resursă în timpul viitoarelor misiuni.

Observatorul Stratosferic SOFIA al NASA a confirmat, pentru prima dată, că există apă pe suprafața „luminată” a Lunii, iar această descoperire arată că apa probabil că există pe întreaga suprafață a satelitului natural al Pământului, și nu numai în zonele întunecate și reci, arată NASA.

Publicitate

Este un anunț care ar putea ajuta misiunile umane pe Lună, aflate în faza de pregătire. Astronauții ar putea avea condiții pentru a sta acolo perioade mai îndelungate.

SOFIA a detectat molecule de apă în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere lunare, vizibil de pe Pământ și situat în emisfera sudică a Lunii Observaţiile precedente care vizau suprafaţa lunară au detectat anumite forme de hidrogen, dar nu au putut să facă distincţia între cele existente în apă şi cele prezente într-un compus apropiat din punct de vedere chimic, hidroxil (OH).

Rezultatele a două studii în acest sens au fost publicate în cel mai recent număr al revistei Nature Astronomy.

NASA anunţase la sfârșitul săptămânii trecute că va da publicităţii luni, 26 octombrie, „o descoperire importantă” despre Lună.

„Această descoperire schimbă cunoştinţele noastre despre suprafaţa Lunii şi ridică o serie de întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spaţiului îndepărtat”, a comentat un expert al NASA.

Publicitate