Nelu Tătaru, la 5 ani după Colectiv: Avem tot 23 de paturi pentru aceşti pacienţi

După 5 ani de la tragedia din Colectiv, lucrurile pentru tratarea marilor arşi s-au schimbat, dar mult prea lent, afirmă ministrul Sănătăţii, informează mediafax.ro.

Nelu Tătaru: „Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în clinicile din afara ţării”. Ministrul Sănătăţii subliniază că „încă suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea în ţară”. El estimează că peste 6 luni toate cele trei licitaţii de construcţie vor fi începute.

„Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această data gândul nostru se îndreaptă la tinerii care şi-au pierdut viaţa în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar şi către cei care au supravieţuit.

După 5 ani, lucrurile pentru tratarea <marelui ars> în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislaţia pentru reducerea şi optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară şi au fost trimişi la specializare medici şi cadre medicale în clinici din afara ţării.

Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secţii din spitalele din ţară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro”, transmite Nelu Tătaru.

„Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în clinicile din afara ţării atunci când capacitatea de tratare este depăşită. Încă nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte, transparent, infecţiile nosocomiale din unităţile sanitare şi încă ne lipseşte o bancă dedicată pentru ţesuturi şi piele.

Anul acesta trebuia să înceapă construcţia celor 3 noi centre multifuncţionale de mari arşi, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar am găsit toate proiectele mult întârziate.

Am reuşit ca, pentru Centrul de mari arşi de la Timişoara, care este şi cel mai avansat proiect, să obţinem în data de 18 august 2020 autorizaţia de construcţie şi suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitaţie pentru execuţia clădirii. Licitaţia va fi lansată în luna noiembrie”, adaugă Tătaru.