”Nici unul dintre voi nu știe ce drame am trăit… Nu accept să îmi spună careva că fac ”o clinică de plantat organe”

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi i-au salvat ambele mâini unei fete care a fost grav rănită în accidentul de la Paşcani, în care un autocar cu 35 de persoane la bord s-a răsturnat.

Alexia va fi supusă şi altor operaţii şi va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie şi fizioterapie.

Publicitate

Medicul Sidonia Susanu, care a coordonat intervențiile chirurgicale realizate în cazul Alexiei, adolescenta cu ambele brațe amputate într-un accident auto de autocar produs la Pașcani, a răbufnit față de unele reacții din spațiul public.

Într-un mesaj postat pe Facebook, medicul din Iași a criticat ”comentariile și articolașele peiorativ ironice autointitulate de autorii lor „parodii” și pe cei care au afirmat că ”face o clinică de plantat organe”.

”Nu este nici o parodie când un copil ajunge la mine cu o amputație și cu o mânuță pusă într-o pungă așa cum a fost recuperată de pe câmp în urmă unei catastrofe. Nu este nici o parodie drama unui copil infirm sau a unei familii.

Am operat mii de ore în viață mea și peste 10.000 de copii și nu accept să îmi spună careva că fac ”o clinică de plantat organe”.

Nu aveți dreptul să îmi adresați voi peiorative de genul ”un fel de eroină în branșă”. Cred că poate critica muncă mea numai cineva care a făcut mai mult și mai bine decât mine și atât”, a scris medicul.

Sidonia Susanu le-a mulțumit politicienilor care s-au implicat pentru dezvoltarea chirurgiei reconstructive la Iași în beneficiul pacienților copii, lăsând orgoliile politice deoparte. ”Când operezi 20 de ore într-o zi chiar găsești infantile orgoliile politice și interpretările oricui își da cu părerea cum că aș vrea eu cariere politice devin puerile.

Îmi doresc să pot opera în condiții civilizate și să am acces la echipamente cu care să pot SALVA VIEȚI”, a mai scris pe Facebook  Sidonia Susanu.

Medicul a vorbit și despre dramele prin care a trecut când, din lipsă de fonduri, nu a putut ajuta copii care au rămas infirmi pe viață.

”Nici unul dintre voi nu știe ce drame am trăit în sufletul meu când am fost nevoită să amputez o mânuța sau un picior al unui copil condamnat să rămână infirm pe viață pentru că spitalul nu a avut bani sau pentru că banii au fost cheltuiți pe altceva decât interesul pacienților!

Vă promit că voi milita pentru orice finanțare care poate veni la spital și prin care să pot crește calitatea actului medical și să aduc clinică de chirurgie reconstructivă la cel mai înalt nivel profesional posibil în beneficul unic al pacientului copil”, a mai transmis Sidonia Susanu.

În cazul Alexiei, a fost sigura replantare bilaterală de brațe realizată vreodată în Europa. Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să reatașeze și piciorul unui băiat de 15 ani, care a fost lovit de tren, în urma unei operații de 13 ore.

Dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul de copii “Sf. Maria” din Iaşi a relatat într-un interviu acordat News.ro ce înseamnă o intervenţie chirurgicală de o asemenea amploare precum cea făcută în cazul Alexiei Tudose, adolescenta care şi-a pierdut ambele braţe în urma unui accident produs la sfârşitul săptămânii trecute, la Paşcani, cum anume s-au desfăşurat lucrurile în sala de operaţie, unde echipa medicală a stat nu mai puţin de 20 de ore, dar şi ce au însemnat pentru dezvoltarea Secţiei de Chirurgie Plastică de la unitatea sanitară ultimii 12 ani, ani în care medicul primar de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă a profesat în unitatea sanitară.

Dr. Susanu îşi aminteşte că una dintre marile provocări pe care le-a avut în anii scurşi până acum la spital a fost să replanteze la loc patru degete unui adolescent de 17 ani cu instrumentarul propriu, neadecvat însă pentru o intervenţie de o asemenea complexitate. Medicul îşi aminteşte anii în care la spital nu exista aparatură dedicată chirurgiei plastice şi cum, din această cauză, timpii alocaţi diferitelor intervenţii de specialitate se dublau de multe ori.

sursa: romaniatv.ro

Publicitate