Notați-vă în agendă: pe 14 septembrie 2182, asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul!

Un scenariu apocaliptic care îngrozește omenirea, impactul Pământului cu un asteroid, atrage atenția lumii științifice. Oamenii de știință semnalează acum că există șanse ca asteroidul Bennu să lovească Pământul, cu date recente furnizate de echipa Osiris-REx de la NASA.

Calculul efectuat de cercetători indică o șansă relativ mică ca asteroidul Bennu să lovească planeta noastră la data de 14 septembrie 2182, conform informațiilor oferite de descopara.ro

Cu toate că riscul este catalogat ca fiind scăzut, specialiștii în știință ridică întrebări cu privire la posibile modificări în traiectoria asteroidului în decursul decadelor următoare, ceea ce ar putea crește probabilitatea unei coliziuni cu Pământul.

Richard Burns, manager de proiect pentru OSIRIS-REx la Centrul Goddard pentru Zbor Spațial al NASA din Maryland, SUA, a explicat că cercetările se află acum în „ultima etapă.”

„Ne aflăm în prezent în ultima etapă a acestei călătorii de șapte ani, iar aceasta pare asemănătoare cu ultimii kilometri ai unui maraton – o combinație de emoții, mândrie și bucurie, dar și de determinare și concentrare pentru a finaliza cursa,” a declarat Burns.

Acest asteroid, denumit Bennu, are dimensiuni asemănătoare jumătății asteroidului care a dus la extincția dinozaurilor. Cu toate acestea, în cazul unei coliziuni cu Pământul, devastarea s-ar extinde pe o rază de aproximativ 1000 de kilometri de la locul impactului, dar nu ar fi suficient de mare pentru a provoca o extincție globală.

Potrivit unui studiu realizat de echipa OSIRIS-REx, există o șansă de 1 la 2700 (0,037%) ca acest asteroid să lovească Pământul în septembrie 2182.

NASA afirmă că, deși estimarea este dificilă, datele recente obținute de la nava spațială OSIRIS-REx le-au permis oamenilor de știință să creeze un model mai precis al orbitei lui Bennu și să anticipeze mai bine modul în care aceasta va evolua în viitor, oferind astfel o calculare mai precisă a probabilității unui impact.

Publicitate