Nou model de fermă în România: vacile ascultă Mozart şi Vivaldi, iar roboții mulg, dau de mâncare și curăță grajdurile

Pentru că nu găsesc forță de muncă, fermierii, în special cei mai tineri, receptivi la nou, au reușit să îşi digitalizeze fermele. Senzorii, dronele sau roboții au devenit instrumente aproape obișnuite de lucru.

La 50 de kilometri de Timișoara, o fermă de vaci a înlocuit oamenii cu roboți. Orice problemă e semnalată pe telefon, printr-o aplicaţie. Iar pe câmp, cu drone se face tot: de la inspecții, până la tratamente, informează observatornews.ro.

Publicitate

Ele sunt văcuţele melomane din Sânnicolau Mare, care se „hrănesc”  zilnic cu Mozart şi Vivaldi.

Cătălin Rugan a preluat ferma de la părinții săi, iar cu aproape un milion de euro, bani europeni, a umplut-o de tehnologie. Acum are un singur angajat şi mai mulţi roboţi: unul pentru muls, unul pentru furajare și unul pentru…. curăţenie.

Cătălin Rugan, proprietar fermă de vaci: Acesta este Leny Discovery, robotul care face curăţenie în grajd. E ca un aspirator de avem cu toţii acasă. Cam aşa ceva, e aproape la fel. Se conduce din telefon. Are traseul prestabilit şi la fiecare oră el pleacă prin grajd şi face curat pe grătare.

Cătălin Rugan, proprietar fermă de vaci: De exemplu, aici avem vacile care nu au mers la muls de dimineaţă, avem caldura și inseminare, ne spune că avem o vacă, în momentul asta este la montă. Aici avem tot ce e producţie. 571 litri acum, cât e pe zi, de cate ori se mulge vaca.

Tehnologia de aici, dar şi muzica simfonică, fac ca văcuţele să fie mult mai relaxate, iar acest lucru se vede în producţia de lapte, mai mare cu 30%. Cinci angajaţi ar fi trebuit să aibă la fermă.

Cătălin Rugan, proprietar fermă de vaci: Este o fermă 90% robotizată. Am ales tehnologia pentru că din păcate nu mai este forţă de muncă. Am încercat, am tot căutat tot felul de soluţii, din păcate singura soluţie şi cea mai bună, roboţii.

Reporter: Te-ai mai întoarce la modul clasic de lucru?

Cătălin Rugan, proprietar fermă de vaci: Sincer nu. Nu neapărat că nu îmi place să lucrez cu oameni, dar tehnologia e mult mai benefică.

Publicitate