„Nu contribuie cu nimic la evoluția statului român. Trimit 200-300 de euro în țară”

Un parlamentar PSD, Ionel Floroiu, a afirmat că românii din diaspora nu contribuie cu nimic la „evoluția statului român” și că trimit foarte puțini bani în țară. 

Deputatul PSD a spus că românii din diaspora nu contribuie cu nimic la „evoluția statului român” și că „nu aduc niciun aport la dezvoltarea socială, economică și politică a acestei țări” și că trimit „200-300 de euro la cei rămași în țară, care reprezintă 0,01 % din PIB”.

Publicitate

Afirmația cu pricina a avut loc marți, 29 martie 2022, în Comisia de Administrație a Camerei Deputaților, unde se discuta o propunere legislativă prin care ar urma ca diaspora să aibă o reprezentare parlamentară mai importantă.

Acum, peste 4 milioane de români aflați în străinătate sunt reprezentați de 6 parlamentari. Județul Teleorman, de exemplu, are 7 parlamentari la o populație de circa 360.000 de locuitori.

„Ei nu au nicio contribuție la evoluția statului român. Nu mai au pe nimeni în România. Nu au mai venit în România de zeci și zeci de ani. Nu aduc niciun aport la dezvoltarea socială, economică și politică a acestei țări.

Am auzit chestiunea asta cu diaspora, că investește în România, că aduce miliarde, zeci de miliarde. Practic, ce trimite, 200-300 de euro la cei rămași prin țară, care reprezintă 0,01% din PIB”, a declarat Floroiu, potrivit Europa FM.

Mai mult, el a spus că ar face o lege ca toți cetățenii din diaspora să vină să voteze în România. Să urce în avion, să dea 200-300 de euro pe bilet și să voteze, a spus deputatul PSD, Ionel Floroiu.

Nu știm de unde are deputatul Floroiu cifrele prezentate, cert este că în perioada 2007-2020, românii plecați la muncă în străinătate au trimis acasă 41 de miliarde de euro. În aceeași perioadă, potrivit BNR, investițiile străine directe au fost de 57 de miliarde de euro.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, cei mai mulți bani au venit în 2021 din Germania – peste 1,3 miliarde de euro – ţară urmată de Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Statele Unite și Austria.

Anul trecut banii trimişi de români în ţară au reprezentat aproximativ 2% din Produsul Intern Brut.

Publicitate