Nu respecți carantina, ești împușcat pe loc. În ce țară se întâmplă lucrul ăsta

Potrivit unui raport făcut de cei de la Human Rights Watch, în Columbia, efectele produse de răspândirea coronavirusului au atins cote alarmante.

În timp ce guvernul a declarat carantină națională la sfârșitul lunii martie, grupurile armate ilegale au impus măsuri mai dure în cel puțin 11 din cele 32 de provincii ale țării, unde au profitat de absența implicării autorităților.

Conform agenției Reuters, grupuri ilegale înarmate, gherilele de stânga și alte organizațiile criminale, au atacat și ucis civili în timp ce aplicau propriile măsuri de combatere a răspândirii Covid-19.

În orașul Tumaco, grupările mafiote și-au impus propriile reguli și au interzis anumite activități, cum ar fi pescuitul. Mai mult, este interzisă ieșirea din casă după ora 17, o măsură mult mai strictă decât cea propusă de guvernanți.

„Aceste grupuri impun reguli draconice pentru controlul coronavirusului, terorizând civilii cu amenințări, atacuri și execuții cu sânge rece ale celor care nu se conformează„, a declarat directorul HRW, Jose Miguel Vivanco.

Rebelii Armatei Naționale de Eliberare (ELN) și foști membri dizidenți ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC), care au respins un acord de pace din 2016, au fost printre cei responsabili, a spus Vivanco.

De asemenea, el a evidențiat organizațiile criminale precum ”Clan del Golfo”, spunând că încearcă să controleze civilii pentru a-și spori afacerile de minerit ilegal, trafic de droguri și alte activități.

Conform raportului HRW, nouă persoane au fost ucise de astfel de grupuri, care folosesc inclusiv broșuri și mesaje pe rețeaua WhatsApp pentru a difuza regulile proprii, cu privire la blocarea și restricțiile de circulație pentru persoane, mașini și bărci în provincii precum Cordoba, Cauca, Guaviare, Narino și Putumayo.

Într-un singură zi, trei persoane au fost ucise de dizidenții FARC, pe 26 aprilie, a declarat HRW. Grupul a declarat că au fost executați pentru că nu au urmat măsurile de carantină pe care aceștia le-au impus.

Publicitate