O baterie nucleară produce energie timp de 50 de ani fără a fi nevoie să fie încărcată!

Un start-up chinez a prezentat o nouă baterie despre care susține că poate genera energie electrică timp de 50 de ani, fără a fi nevoie de încărcare sau întreținere.

Betavolt, cu sediul la Beijing, a declarat că bateria sa nucleară este prima din lume care realizează miniaturizarea energiei atomice, plasând 63 de izotopi nucleari într-un modul mai mic decât o monedă, informează The Independent.

Publicitate

Compania a precizat că bateria de ultimă generație a intrat deja în etapa de testare pilot și că, în cele din urmă, va fi produsă în masă pentru aplicații comerciale precum telefoane și drone.

„Bateriile cu energie atomică Betavolt pot satisface nevoile de alimentare cu energie de lungă durată în mai multe scenarii, cum ar fi industria aerospațială, echipamente de inteligență artificială, echipamente medicale, microprocesoare, senzori avansați, drone de mici dimensiuni și micro-roboți”, a precizat firma într-un comunicat de presă.

„Această nouă inovație energetică va ajuta China să obțină un avantaj în noua rundă a revoluției tehnologice a IA.”

Bateria funcționează prin convertirea energiei eliberate de izotopii în descompunere în electricitate, printr-un proces care a fost explorat pentru prima dată în secolul XX.

Oamenii de știință din Rusia și SUA au reușit să dezvolte tehnologia pentru a o utiliza în nave spațiale, sisteme subacvatice și stații științifice la distanță, însă bateriile termonucleare erau atât costisitoare, cât și voluminoase.

Căutarea miniaturizării și comercializării bateriilor nucleare a fost inițiată în cadrul celui de-al 14-lea plan cincinal al Chinei, menit să consolideze economia țării între 2021 și 2025, în timp ce instituții de cercetare din SUA și Europa lucrează, de asemenea, la dezvoltarea acestora.

Betavolt a declarat că prima sa baterie nucleară poate furniza 100 de microwați de putere și o tensiune de 3V, în timp ce măsoară 15x15x5 milimetri cubi, însă intenționează să producă o baterie cu o putere de 1 watt până în 2025.

Dimensiunile mici ale acestora înseamnă că ar putea fi folosite în serie pentru a produce mai multă energie, compania imaginând telefoane mobile care nu trebuie încărcate niciodată și drone care pot zbura la nesfârșit.

Designul său stratificat înseamnă, de asemenea, că nu va lua foc și nu va exploda ca răspuns la o forță bruscă, susține Betavolt, fiind totodată capabilă să funcționeze la temperaturi cuprinse între -60C și 120C.

„Bateria de energie atomică dezvoltată de Betavolt este absolut sigură, nu are radiații externe și este potrivită pentru utilizarea în dispozitive medicale precum stimulatoare cardiace, inimi artificiale și cohlere în corpul uman”, a declarat compania.

„Bateriile cu energie atomică sunt ecologice. După perioada de dezintegrare, cei 63 de izotopi se transformă într-un izotop stabil al cuprului, care nu este radioactiv și nu reprezintă nicio amenințare sau poluare pentru mediu.

Publicitate