O bătrână abandonată doarme într-un cort, la marginea satului. Primăria ridică din umeri

După o viață împovărată de griji și lipsuri, mulți dintre bătrânii României își plâng durerea și neputința singuri. O bătrână din Gorj trăiește de câteva săptămâni pe câmp, sub cerul liber.

Abandonată de familie și de autorități, bătrâna își găsește alinarea în ochii celor patru câini și cinci pisici cu care împarte zilnic o coajă de pâine, se arată într-un material fcut de jurnaliștii de la digi24.ro:

Publicitate

– De cât timp stați aici, în cort?
– De vreo două săptămâni, trei…
– Și nu vă e frig noaptea?
– Păi ce să fac?!

Tanti Nuța, cum îi spun localnicii, s-a născut în Prigoria, dar viața a adus-o acum doi doi ani în Schela, județul Gorj. A locuit o vreme cu fratele ei într-o casă părăsită, dar după ce bărbatul a plecat din sat, oamenii au alungat-o și pe ea.

Și-a găsit adăpost într-un mărăciniș de la marginea satului, însă vine iarna, iar cortul în care bătrâna doarme, abia o apără de ploi.

– Și cum trăiești mata, mamaie?
– Uite, cu ce pot… mai fac o matură.
– Ți-e frig!
– Mă ia cu frig, de aia am vrut să fac focul.

Femeia are și o fată, plecată însă peste hotare. O caută rar și tot rar îi trimite și bani. Frații pe care tanti Nuța i-a crescut au abandonat-o.

Maria Mihalache: Și am avut grijă de ei. Eu n-am învațat carte, lucram prin pădure…

Cineva din cadrul primăriei a chemat o ambulanță care să o preia pe bătrânică și să o ducă la spital. Câteva ore mai târziu femeia a plecat de acolo, iar noaptea și-a petrecut-o tot pe străzi. Unul dintre frați a adus-o înapoi în câmp și spune că în casa în care locuiește el nu e loc și pentru sora lui.

Aurel Turbatu, fratele femeii: N-am putut, că stau și eu tot așa stau cu chirie, nu am nici eu.

Autoritățile locale știau despre situația femeii care trăiește în câmp. I-au găsit între timp o locuință aproape la fel de insalubră ca și cortul și care are nevoie de reparații. Soba e dărâmată.

– Acuș o fac acum. Dar îmi trebuie niște pământ. Să-mi aduceți niște pământ, bă!

Asistentul comunitar din sat spune că birocrația nu le dă voie autorităților să o ajute.

Constantin Cotan, asistent comunitar: „În centrele de la DGASPC nu se poate intra fără un certificat de handicap. Dânsa nu intră în competența noastră. Nu e domiciliată, nu e luată în spațiu… Așa este legea!”

Ca tanti Nuța sunt mulți dintre bătrânii României pentru care iarna care bate la ușă e, de departe, cel mai negru coșmar.

Video îl puteți urmări aici.

Publicitate