O bătrână cu piciorul fracturat, internată în spital, a sunat la 112 ca să fie dusă la toaletă

O femeie în vârstă de 79 de ani, internată într-o zonă tampon din Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, a sunat la 112 pentru a fi dusă la toaletă. Pacienta, care nu se putea deplasa din cauza unei fracturi grave de femur, a apelat numărul de urgenţă după ce personalul medical a ignorat-o minute în şir. 

Femeia, care a ajuns la spital cu o fractură gravă de femur, aştepta rezultatul testului COVID într-un salon de pe o secţie tampon, pentru a se putea interna. Cu piciorul rănit, aceasta nu se putea deplasa fără ajutor, lucru care a devenit o mare problemă atunci când a fost nevoie să meargă la toaletă.

Bătrâna povesteşte că a chemat în repetate rânduri personalul de pe secţie, însă nimeni nu i-a venit în ajutor, scrie Monitorul de Botoşani. Aşa că a recurs la singura soluţie care i-a trecut prin minte şi a sunat la numărul de urgenţă 112.

„Femeia a apelat serviciul 112 şi a precizat că ar avea piciorul luxat şi nu se ocupă nimeni de ea. A spus că era internată singură într-un salon, nu se poate deplasa şi dorea să meargă la toaletă, iar nimeni nu o băga în seamă”, a declarat un dispecer din cadrul serviciului de urgenţă.

Ulterior, cadrele medicale de pe secţie au fost contactate de angajaţii serviciului de urgenţă, iar femeia a primit ajutor de la personalul specializat.

Reprezentantul unităţii medicale a prezentat, cronologic, traseul pacientei care „reclama lipsa asistenţei medicale şi a îngrijirilor specifice de la sosirea în spital”.

„S-a prezentat în ziua de 16 septembrie, ora 02.22, dimineaţa, în serviciul UPU pentru o patologie ortopedică. A fost examinată, a fost admisă în serviciul de primire, unde s-au realizat investigaţii paraclinice specifice în serviciul Radiologie începând cu ora 02:43.

Având o problemă ortopedică, a fost iniţiată terapia durerii, i s-a administrat tratamentul corespunzător conform protocolului. Imediat, a fost evaluată biologic. Evaluarea a fost iniţiată la ora 03:24, respectiv screeningul infecţiei COVID la ora 03:36.

Deci i s-a recoltat testul PCR pentru că starea ei necesita internarea. Şi internarea, conform protocolului, se face evaluată biologic, cu testul PCR, pe o secţie tampon. La ora 06:17, pacienta este internată în secţia tampon, la etajul 4, pentru continuarea tratamentului, conform protocolului.

Iar la ora 15:13, ca urmare a faptului că testul PCR a fost negativ, a fost transferată la secţia Ortopedie pentru tratamentul de specialitate.”

Potrivit publicaţiei locale citate, cadrele medicale s-ar fi plâns că pacienţii pot deveni foarte nerăbdători în aşteptarea rezultatului testului COVID. În plus, întrucât secţia respectivă este una destinată suspecţilor de COVID-19, femeia era singură în salon, iar numărul asistenţilor şi infirmierilor era unul redus.