O biserică veche de sute de ani va fi transformată în supermarket de compania proprietară a Mega Image!

Primăria orașului Gand a luat o decizie controversată, acceptând să concesioneze pentru 99 de ani cunoscuta companie Delhaize, proprietara lantului de magazine Mega Image, o clădire istorică deosebită – Biserica Sfânta Ana.

Această inițiativă a stârnit dezbateri aprinse în comunitate, dar a fost aprobată în cele din urmă. Clădirea, cu o istorie care datează din 1644, a rămas în paragină în ultimii ani și va fi renovată și transformată într-un supermarket, potrivit unui anunț al agenției de știri Belga.

Publicitate

Renovarea completă a acestei clădiri istorice va fi susținută financiar de Delhaize, care a obținut o subvenție în valoare de 3 milioane de euro din partea regiunii flamande. Compania a promis că toate elementele culturale și istorice ale bisericii vor fi păstrate și restaurate cu grijă.

Planul de a transforma o biserică într-un supermarket a fost întâmpinat cu critici și proteste vehemente din partea unor locuitori și grupuri de conservare a patrimoniului cultural. Un violonist a organizat concerte zilnice în fața bisericii timp de săptămâni întregi pentru a atrage atenția asupra acestui plan controversat.

Cu toate acestea, acesta și-a întrerupt protestele, ajungând la concluzia că locuitorii din Gand au fost „miei blânzi” și nu s-au alăturat în număr suficient mișcării de contestare.

Cu toate acestea, autoritățile orașului au primit numeroase obiecții din partea localnicilor îngrijorați de pierderea unui simbol istoric și religios. Opozanții au încercat să conteste decizia la autoritățile provinciale și chiar la Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă din Belgia.

După respingerea obiecțiilor lor, acești opozanți au făcut apel la consiliul de contestare a licențelor, dar și acesta a decis că solicitările lor sunt nefondate.

Astfel, toate posibilitățile legale de a contesta transformarea bisericii în supermarket au fost epuizate, iar clădirea cu o istorie bogată va fi reconfigurată pentru a găzdui un supermarket modern. Delhaize a asigurat comunitatea că se va păstra respect pentru patrimoniul cultural și istoric, chiar dacă destinația clădirii se schimbă radical.

 

Publicitate