O bunică și nepotul ei dau împreună Bacalaureatul, după ce au fost colegi de bancă! – FOTO

Povestea emoționantă a unei bunici din România și a nepotului ei de 18 ani, care se pregătesc să absolve liceul împreună în Italia, a fost relatată de cotidianul Il Mattino.

Maricica Negru și Sebastian Florin Nechita au împărtășit momente pline de emoții și speranță chiar înainte de primul examen, la porțile Institutului Superior Galileo Galilei din Salerno, regiunea italiană Campania.

În dimineața zilei de 19 iunie, cei doi candidați speciali, Sebastian și bunica lui maternă, Maricica, în vârstă de 57 de ani, s-au prezentat pentru examenul de bacalaureat. Povestea lor este „un exemplu emoționant de legătură familială și de incluziune educațională”, menționează Il Mattino.

„Vom trece peste asta împreună, așa cum am făcut-o întotdeauna”, a spus Sebastian, zâmbind, înainte de a intra în sala în care urma să susțină prima probă de italiană. „Am avut multe meserii: croitoreasă timp de opt ani, babysitter, asistent social în clinici și spitale.

A fost o viață obositoare, plină de experiențe”, a spus bunica lui Sebastian, care se află de 20 de ani în Italia.

În dimineața de miercuri, 19 iunie, Maricica și Sebastian au susținut prima probă scrisă la limba italiană, parte a examenului de bacalaureat, după ce au petrecut ultimul an studiind intens împreună. Maricica a decis să se înscrie la liceu, la cursurile serale, pentru a-și finaliza studiile, alături de nepotul său, care a urmat o specializare tehnică, la fel ca ea.

„Ne-am înscris din întâmplare la Galilei. Mai întâi el, apoi după câteva zile, eu. Am fost foarte fericită. Sebastian a fost întotdeauna pasionat de construcții, de partea tehnică, exact ca mine”, a declarat Maricica.

De-a lungul anului, cei doi au studiat neîncetat, sprijinindu-se reciproc în momentele dificile: „Am petrecut mare parte din timpul nostru cu cartea în mână, dimineața, după-amiaza, seara după cină, chiar și noaptea. Locuiesc împreună cu bunica mea și a fost o experiență unică, pentru că ne-am susținut reciproc”, a spus Sebastian.

Profesorii de la Liceul Galilei din Salerno, inclusiv Vincenzo Mattei, au fost impresionați de această pereche neobișnuită. „Au fost întotdeauna în simbioză, nu vezi în fiecare zi o bunică și nepotul mergând la școală împreună”, a comentat Mattei. „Reușim, bunico”, o liniștește Sebastian pe Maricica.

Sebastian s-a născut la București, dar și-a urmat familia încă de mic în Italia și visează să lucreze în sectorul construcțiilor. „Materia mea preferată este topografia. Bunica m-a ajutat să depășesc greutățile școlii. Eu am fost cel care a consolat-o când am avut dificultăți în timpul studiilor, dar în realitate ea a fost cea care mi-a oferit adevăratele încurajări”, a spus adolescentul.

Maricica a crescut două fiice, care acum au profesii bune, dar nu a reușit niciodată să absolve liceul. „Pentru mine, diploma are aroma împlinirii complete și personale, a trebuit să compensez timpul pierdut în trecut. Și toate acestea mulțumită profesorilor care sunt foarte înțelegători cu noi”.

Directorul liceului, Emiliano Barbuto, este mândru de cei doi elevi ai săi. „Povestea bunicii Maricica și a nepotului ei Sebastian este un exemplu de cât de eficientă poate să fie personalizarea învățării. Poate satisface nevoile multor tipuri de elevi”.

Povestea lor continuă să inspire și să demonstreze puterea legăturilor familiale și a educației, indiferent de vârstă.

Publicitate