O copilă de 14 ani a născut și apoi a cerut montarea unui sterilet!

O adolescentă de 14 ani, care a născut natural în urmă cu aproximativ două luni la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași, a solicitat montarea unui sterilet, afirmând că experiența nașterii a fost traumatizantă și nu dorește să treacă din nou prin acest proces, informează ziaruldeiasi.ro.

Deși medicii i-au recomandat pilule contraceptive, tânăra este hotărâtă să opteze pentru sterilet. Personalul medical de la Spitalul „Cuza Vodă” a mai întâlnit paciente de 16-17 ani care au solicitat acest tip de contracepție, însă aceasta este cea mai tânără persoană care a cerut montarea unui sterilet în cadrul maternității. În ciuda vârstei sale, medicii spun că nu are nevoie de acordul părinților pentru a folosi contracepție.

„Numărul mamelor minore se menține ridicat. Tendința de începere a vieții sexuale este în continuare în scădere. Viața sexuală începe acum de la 12-13 ani, mai ales în anumite etnii și în mediul rural, unde rata de abandon școlar e mai mare.

Noi avem gravide în evidența spitalului în vârstă de 13-14 ani și chiar tinere care au devenit mame la 14 ani. Tinere impropriu spus, de fapt sunt copii cu copii”, a declarat Dr. Irina Cațighera, medic primar în Planificare Familială.

Zilele acestea, la Spitalul „Cuza Vodă” din Iași, au născut alte două minore de 14 ani și una de 17 ani. Toate cele trei fete au ales să-și păstreze nou-născuții și să devină mame. Acestea beneficiază de consiliere psihologică, suport din partea asistentelor sociale și îndrumare din partea serviciului de planificare familială.

Dr. Irina Cațighera recomandă tinerilor să consulte un medic înainte de a-și începe viața sexuală, subliniind că multe cazuri de mame minore sunt rezultatul lipsei de informare. „Nu sunt puține situațiile în care, după ce devin mame, minorele abandonează școala.

În mediul urban există câteva cazuri în care mamele minore își continuă studiile, însă în mediul rural aproape toate abandonează școala”, a explicat medicul.

Situația alarmantă subliniază necesitatea unei educații sexuale adecvate și a unui acces facil la servicii de planificare familială pentru a reduce numărul de sarcini neplanificate și pentru a sprijini tinerele mame în continuarea studiilor și în dezvoltarea lor personală.

Publicitate