O dronă militară americană controlată de inteligenţa artificială a decis să-și „ucidă” operatorul!

O dronă a forţelor aeriene americane, controlată de inteligenţa artificială, a decis să îşi „ucidă” operatorul pentru a-l împiedica să intervină în eforturile sale de a-şi îndeplini misiunea, în cadrul unui test virtual organizat de armata americană, relatează The Guardian, citând un oficial american.

Nicio persoană reală nu a fost rănită, dar inteligenţa artificială a folosit „strategii extrem de neaşteptate” în cadrul testului pentru a-şi îndeplini misiunea şi ar fi atacat pe oricine a intervenit.

Dezvăluirea a fost făcută de colonelul Tucker ‘Cinco’ Hamilton, şeful operaţiunilor AI din cadrul forţelor aeriene americane, cu ocazia unei reuniuni privind viitoarele capacităţi aeriene şi spaţiale de luptă, care s-a desfăşurat la Londra în luna mai.

În cadrul conferinţei, Hamilton a descris un test simulat în care unei drone manevrate de inteligenţa artificială i s-a cerut să distrugă sistemele de apărare aeriană ale unui inamic, iar sistemul a atacat în cele din urmă pe oricine a intervenit în acest ordin.

„Sistemul a început să îşi dea seama că, deşi identifica ameninţarea, uneori operatorul uman îi spunea să nu ucidă acea ameninţare, însă drona îşi atingea obiectivele prin uciderea acelei ameninţări.

Deci, ce a făcut? A ucis operatorul. L-a ucis pe operator pentru că acea persoană îl împiedica să îşi îndeplinească obiectivul”, a explicat oficialul într-un articol de blog.

„Am antrenat sistemul: „Hei, nu omorâţi operatorul – asta e rău. Vei pierde puncte dacă faci asta”. Şi atunci, ce începe să facă? Începe să distrugă turnul de comunicaţii pe care operatorul îl folosea pentru a comunica cu drona ca să o împiedice să ucidă ţinta”, a dezvăluit colonelul.

Nicio persoană nu a fost rănită în realitate, precizează The Guardian, conform News.ro.

Hamilton, care este pilot de teste experimentale pentru aviaţia de luptă, a avertizat astfel în privinţa încrederii prea mari în inteligenţa artificială şi a declarat că testul arată că „nu poţi avea o conversaţie despre inteligenţa artificială, informaţii, învăţare automată, autonomie dacă nu vei vorbi despre etică şi inteligenţă artificială”.