O femeie a învins Poliția în instanță, după ce a fost amendată cu 4.000 de lei pentru că vindea pepeni la colț de stradă

O producătoare de pepeni din Dolj, amendată cu 4.000 de lei (două amenzi de câte 2.000 de lei fiecare) pentru că a vândut pepeni din mașină, într-o intersecție, a obținut în instanță anularea sancțiunilor. Femeia a demonstrat că era autorizată să vândă pepeni.

IPJ Dolj a suferit o înfrângere usturătoare într-un proces deschis de o producătoare de pepeni amendată, prin două procese-verbale, cu suma de 4.000 de lei pentru că vindea pepeni într-o intersecție, informează ziare.com.

Publicitate

Totul s-a întâmplat în 13 august 2021. În mai puțin de o oră, o producătoare de pepeni care vindea marfa direct dintr-o autoutilitară aflată la intersecția a două străzi a fost amendată de două ori cu suma totală de 4.000 de lei.

Femeia a fost sancționată în baza articolului de lege care prevede că „pe drumurile publice este interzis comerţul ambulant”.

Femeia a contestat amenzile în instanță arătând că este producătoare de pepeni și, pe baza certificatului de producător, a obținut autorizație de comercializare a pepenilor în locul în care a fost amendată.

La rândul său, Inspectoratul Județean de Poliție a cerut menținerea sancțiunilor arătând că „organele de poliţie nu au contestat în niciun moment dreptul intimatei-petente de a comercializa pepeni verzi si galbeni în acel loc, ci au constatat că modul în care aceasta o făcea încălca dispoziţiile legale în vigoare”.

Atât Judecătoria Craiova, în primă instanță, cât și Tribunalul Dolj, în apel, au anulat procese-le verbale, considerând că femeia a făcut dovada că avea dreptul să vând pepeni în acel loc.

„Aşa cum însuşi apelantul (n.r.IPJ Dolj) arată prin calea de atac exercitată, comerţul ambulant este definit de OG nr. 99/2000 ca fiind – activitatea de comercializare cu amănuntul realizată prin trecere dintr-un loc în altul, în rulote mobile, standuri mobile, chioşcuri mobile sau în vehicule special amenajate (art. 4 lit. f).

De asemenea, tot cum apelantul arată şi rezultă din înscrisurile dosarului, comerţul practicat de intimata petentă, pentru care era autorizată şi încheiase acordul de folosinţă temporară a suprafeţei respective, s-a desfăşurat din autoutilitara parcată într-un loc atribuit în folosinţă de autoritatea locală, prin urmare nu poate fi vorba de exercitarea unor fapte de comerţ ambulant, ce presupunea trecerea dintr-un loc în altul.

În consecinţă, în mod fondat prima instanţă a reţinut că petenta nu se face vinovată de săvârşirea contravenţiilor imputate prin procesele contestate”, se arată în sentința Tribunalului Dolj, care este definitivă.

*fotografia are caracter ilustrativ

Publicitate