O femeie cere instanței să o declare bărbat, pentru că s-a născut într-un corp greşit!

O tânără din Iași a depus cerere în instanță pentru a fi declarată bărbat, motivul fiind atitudinea funcționarilor care refuză să accepte că au în față aceeași persoană din cartea de identitate.

Tânăra gândește și trăiește ca un bărbat, urmează un tratament hormonal specific în urma căruia vocea i s-a îngroșat, i-a crescut barba, sânii i s-au atrofiat și i-a crescut masa musculară, scrie Ziarul de Iași.

Publicitate

Suferă de disforie de gen, o tulburare de identitate reală, pentru care a și primit un diagnostic medical.

Tânăra absolventă de universitate, s-a adresat instanţei pe motiv că s-a născut într-un corp greşit. Practic, chiar dacă ea este trecută în actele oficiale ca femeie, tânăra gândeşte şi trăieşte ca un bărbat.

Ea a solicitat astfel să îi fie schimbat sexul, oficial, şi să devină persoană masculină şi în faţa oamenilor, nu numai în forul interior.

„Este primul caz de acest tip în cadrul instanţelor ieşene, şi printre puţinele cazuri la nivel naţional. Este important ca cei aflaţi în astfel de situaţii să îşi cunoască drepturile şi să le şi fructifice pe calea justiţiei”, a spus avocata, cea care o va reprezenta în faţa judecătorilor.

„Încă de la o vârstă foarte fragedă, am realizat că ceva este diferit la mine, deşi, copil fiind, nu deţineam cunoştinţele necesare pentru a putea găsi sursa sentimentelor mele. Amintirile mele încep de la vârsta de 4-5 ani, odată cu înscrierea la grădiniţă.

„Am întâmpinat situaţii în care nu am ştiut cum să reacţionez sau ce explicaţii să ofer, ori m-am văzut nevoit să ofer detalii despre aspecte private ale vieţii mele când, comparând datele existente în acte cu persoana mea şi aspectul meu fizic, persoanele cu atribuţii de verificare a actelor au refuzat să accepte că sunt într-adevăr actele mele, fapt ce mi-a creat numeroase probleme şi greutăţi în situaţii cât se poate de normale”, mai spune aceasta, conform sursei citate.

În consecinţă, s-a adresat judecătorilor ieşeni, solicitând o recunoaştere a genului care, odată parafată cu un nou certificat de naştere şi buletin, ar avea posibilitatea să evite discriminarea, hărţuirea şi stigmatizarea care au însoţit-o toată viaţa.

„Întotdeauna mi-am dorit să port un prenume care să reflecte personalitatea şi identitatea mea de gen, iar nu o poreclă sau un prenume neutru, pentru a răspunde normelor”, a spus ea în final. Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a continua tratamentul hormonal care, în calitatea de „bărbat”, ar fi compensat cu 90% (preţul unui tratament cu Androgel este de 200-400 de lei lunar, iar analizele 300 de lei).

Femeia va fi reprezentată în faţa judecărilor de două avocate, care, pentru acest caz, au citit literatură de specialitate şi au participat la seminarii de profil pentru a înţelege problema clientului lor.

Cel mai recent au fost la al XXIV-lea Simpozion Naţional de Psihoneuroendocrinologie, ţinut la 20 noiembrie.

„În cadrul Simpozionului, am prezentat aspecte practice de ordin legal cu privire la situaţia persoanelor transgender. Sperăm ca prezentarea să aibă un impact pozitiv, în sensul că medicii să îi îndrume, în cunoştinţă de cauză, pe pacienţi, să demareze procedurile legale pentru valorificarea drepturilor lor”, ne-a declarat una din avocate.

La dosar, ele au depus cazuri asemănătoare atât naţionale, cât şi internaţionale, soluţionate în favoarea clienţilor, în unele cazuri, statul fiind obligat chiar să suporte costurile unei operaţii de schimbare de sex.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Publicitate