O îngrijitoare de la spital câștigă mai bine decât un Comisar al Gărzii Naționale de Mediu!

Inechitatea cu privire la salariile din sistemul public dă naștere uneori la situații contradictorii. În timp ce în anumite sectoare bugetare salariile sunt de câteva mii de euro pe lună, alți bugetari se plâng că au fost ”uitați” de la mărirea lefurilor de ani buni.

Este și cazul unui comisar de la Garda de Mediu din Vaslui care are un salariu mai mic decât cel al unei îngrijitoare de la Spitalul din Vaslui.

Spre exemplu, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, sunt îngrijitoare care au salarii nete de 3.500 de lei în timp ce la Comisariatul Gărzii de Mediu, unele venituri nu depășesc 3.000 de lei, informează vremeanoua.ro.

Sindicatul Național al Gărzii de Mediuatrage atenția că o nouă amânare a rezolvării problemei inechităților salariale ale angajaților Gărzii Naționale de Mediu va duce la intrarea în grevă generală a membrilor organizației sindicale.

Aceștia spun că există comisari ai Gărzii de Mediu care primesc un salariu lunar de 2.660 de lei net, cu mult sub salariul mediu pe economie.

“Este inacceptabil ca salariații unei instituții cu rol atât de important în combaterea infracțiunilor de mediu să fie tratați cu atâta indiferență și lipsă de respect de către autorități.

Nu vrem privilegii! Vrem condiții decente de muncă, vrem salarizare corectă, echitabilă pentru toți colegii din țară care, zi de zi, își fac datoria în condiții extrem de dificile. (…) Nu mai acceptăm să fim instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici din România!

Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2.660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie. Este inadmisibil să fim trimiși în prima linie a frontului pentru un mediu curat cu mâinile legate la spate!

Este inadmisibil ca responsabilitățile noastre profesionale să crească în vreme ce atribuțiile, pârghiile noastre de acțiune rămân aceleași, iar drepturile noastre salariale sunt sistematic ignorate”, se menționează în comunicatul SNGM.

În ciuda acestor condiții de muncă, angajații Gărzii Naționale de Mediu au realizat, în perioada ianuarie-noiembrie, un număr de 33.008 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 100.063.211 lei, se precizează în comunicat, informează sursa citată.

“De asemenea, în aceeași perioadă am emis 352 de dispoziții de sistare a activității, 60 de propuneri de suspendare a autorizațiilor de mediu, am făcut 121 sesizări penale și am confiscat un număr de 124 mijloace auto. Toate acestea cu un efectiv de 450 de comisari la nivelul întregii țări, adică 1 comisar de mediu la circa 40.000 de locuitori!!!”, arată Sindicatul Național al Gărzii de Mediu.