O lege adoptată de Senat dă ”verde” românilor la deținerea a mai mult de două arme!

Un proiect de lege care le-ar permite românilor să dețină oricâte arme de pază și apărare doresc, sub rezerva obținerii unei autorizații, a trecut tacit de Senat, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal prevăzut.

Legislația actuală permite acordarea autorizației pentru deținerea a doar două arme de apărare și pază. Cu toate acestea, proiectul de lege adoptat tacit ar elimina această limitare.

Publicitate

Proiectul le-ar oferi de asemenea deținătorilor de arme europene permise pentru acestea dreptul de a transporta armele în străinătate, fără a obține o autorizație de scoatere de pe teritoriul României.

Inițiativa legii a aparținut parlamentarilor PSD și ai minorităților, printre care se numără deputatul PSD Eugen Bejinariu și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Senatorul USR Cristi Berea a fost cel care a sesizat că legea a trecut tacit și a subliniat că modificările pot reprezenta un pericol pentru siguranța publică, deoarece:

  • Elimină limitele privind numărul de arme care pot fi deținute, în prezent limitat la două arme pe persoană.
  • Permite instalarea pe arme a sistemelor de ochire cu laser și a amortizoarelor.
  • Elimină interdicția de a deține permis de port-armă pentru cei condamnați pentru proxenetism, șantaj sau trafic de persoane, limitând-o doar la condamnările pentru infracțiuni cu violență.
  • Elimină interdicția purtării armelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Berea a cerut inițiatorilor să retragă proiectul de lege, deoarece acesta poate crește riscul ca mai multe arme să ajungă în mâinile clanurilor interlope sau să fie utilizate de persoane aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor, punând astfel în pericol viața românilor.

Legea urmează să ajungă la Camera Deputaților, care este forul decizional. În trecut, președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze legea privind regimul armelor și al munițiilor pentru a aduce aceasta în concordanță cu legislația europeană, afirmând că modificările propuse nu sunt oportune și se îndepărtează de scopurile urmărite de legislația europeană în materie.

sursa: romania.europalibera.org

Publicitate