O mare actriță a încetat din viață!

Îndrăgita actriță Ileana Stana Ionescu a încetat din viață duminică, la vârsta de 87 de ani. Actrița se afla internată în spital, iar vestea tristă a fost anunțată de către colega sa, Alexandra Velniciuc, printr-o postare pe Facebook.

„Dumnezeu să o ierte și să îi odihnească sufletul! Și datorită ei am ales această profesie!”, a scris Alexandra Velniciuc.

Ileana Stana Ionescu, cunoscută și iubită de o întreagă țară, se retrăsese din viața publică de peste cinci ani, după o carieră de șase decenii în teatru. Într-un interviu acordat pentru Cancan.ro, actrița mărturisea că își dorește să fie amintită așa cum era în vremurile sale glorioase:

„Vine o vreme când trebuie să știi să te retragi, să faci definitiv un pas în spate pentru ca publicul să-și amintească de tine în zilele cele bune, nu îmbătrânit și chinuit de gânduri. La 87 de ani, nu prea mai ai ce să dovedești celor din jur sau ție însăți!”.

Soțul actriței, Andrei Ionescu, în vârstă de 97 de ani, a confirmat că Ileana a fost internată în spital. „Ileana s-a simțit extrem de slăbită și am sunat la salvare, să vină să vadă ce are. După un consult medical, cei de pe Salvare ne-au spus și ne-au recomandat că cel mai bine este să meargă la spital, să se interneze, pentru a o întări puțin, după care marți o externează, o să iasă din spital și totul o să fie ok”, a declarat acesta.

Ileana Stana Ionescu s-a născut pe 14 septembrie 1936, la Brad, județul Hunedoara. Provenind dintr-o familie cu origini italiene, a trăit de la vârsta de cinci ani în Drobeta Turnu Severin, unde a urmat școala primară și liceul. După absolvirea liceului, a plecat la Reșița, unde a debutat ca actriță în 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în „Școala femeilor” de Moliere. În 1959, s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.

De-a lungul carierei, Ileana Stana Ionescu a jucat în numeroase filme celebre, printre care „Cuibul cu viespi”, „Cucoana Chirița”, „Secretul lui Bachus”, „Păcală”, „Dumbrava minunată”, „Chirița în Iași”, „Alo, aterizează străbunica!” și „Păcală se întoarce”.

Moartea ei lasă un gol imens în inimile celor care au cunoscut-o și au apreciat-o. Ileana Stana Ionescu va rămâne pentru totdeauna un simbol al teatrului și cinematografiei românești, fiind amintită cu drag și respect de generațiile de spectatori care au admirat-o pe scenă și pe marele ecran.

Publicitate