O mumie de peste 2.000 de ani a fost scanată cu un CT: ”Era programată când trăia, dar abia acum a găsit loc…”

Pentru prima dată în România, o mumie egipteană veritabilă, veche de peste 2000 de ani, a fost scanată cu un computer tomograf. Exponatul găsit pe Valea Nilului a fost donat de un om de afaceri acum o sută de ani. 

Imaginile din laboratorul de imagistică al facultății de medicină veterinară din Cluj Napoca au fost o premieră națională. Cercetătorii au avut ocazia să investigheze cu ajutorul computerului tomograf o mumie egipteană și sarcofagul în care a fost depozitată.

„Se poate observa craniul, structurile craniene, oasele membrelor, putem observa inclusiv materialul și structurile diferite ale materialului cu care a fost acoperită mumia și sarcofagul în care a fost poziționat”, a transmis un cercetător.

Arheologii au descoperit-o în așezarea Gamhud de pe Valea Nilului, împreună cu alte 70 de sarcofage, în timpul unei misiuni arheologice organizată de omul de afaceri maghiar Back Fülöp.

Computerul tomograf va oferi informații prețioase specialiștilor de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, iar acestea vor fi prezentate în cadrul unui film documentar.

„În momentul de față nu putem să spunem care este sexul mumiei, nu știm exact vârsta, nu știm detalii privind viața pe care a avut-o, bolile pe care le-a avut, iar CT-ul poate să aducă îmbunătățiri privind aceste informații.

O să avem un film documentar, un catalog și o expoziție, sperăm să fie la standarde europene și vom organiza activități de pedagogie muzeală”, a spus Eugenia Beu-Dachin, Muzeograf Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei la acel moment.

Mumia este foarte fragilă. Manipularea ei a fost cea mai dificilă parte a investigației, care a durat aproape 7 ore.

O firmă specializată în transportul obiectelor de patrimoniu a dus-o de la muzeul de Istorie în laborator universității. Aici există un CT care suportă o greutate de până la 200 de kilograme.

„Ca și procedură, ne permite să vedem ce e înăuntru sarcofagului, înăuntrul materialului cu care este acoperită, și de asemenea putem vedea structură osoasă. Este o metodă non-invazivă, singura care poate fi folosită în evaluarea acestor tipuri de exponate”, a transmis Robert Prudoiu, Șef lucrări radiologie USAMV Cluj.

Mumia trebuie păstrată în permanență în condiții speciale, la o temperatură constantă de 18 grade Celsius și fară lumină naturală, ca să nu se producă degradări, informează bzi.ro

Partea haioasă a acestei informații a fost imediat ”extrasă” de internauți, care au postat o fotografie a mumiei alături de un comentariu care a ajuns viral pe internet: ”Era programată când trăia dar abia acum a găsit loc..”