O primărie a fost pusă la plată după ce un șofer și-a distrus anvelopa mașinii într-o groapă din oraș!

O sentință recentă a Judecătoriei din Iași a hotărât că Primăria municipiului Iași trebuie să plătească reparațiile unei mașini avariate în urma unui accident cauzat de o groapă nesemnalizată de pe strada Arhitect Berindei, informează ziaruldeiasi.ro.

Publicitate

Incidentul a avut loc în iunie 2019, când șoferul unui BMW X5 M50D a intrat în plin în groapa nevizibilă, rezultând deteriorarea anvelopei dreapta față și strivirea jantei mașinii.

Deși șoferul avea o poliță CASCO, compania de asigurări Omniasig SA a plătit reparațiile fără a ridica obiecții, apoi a decis să acționeze în judecată Primăria Iași pentru recuperarea costurilor în valoare de 6.400 de lei.

Conform legii, drumurile de interes local sunt sub responsabilitatea administrației locale, iar faptul că strada în cauză era în proprietatea Primăriei nu a fost contestat.

Cu toate acestea, reprezentanții municipalității au invocat lipsa calității procesuale, susținând că reclamanta nu a putut demonstra că accidentul a avut loc pe o stradă administrată de Consiliul Local Iași.

De asemenea, Primăria a solicitat introducerea în cauză a companiei Citadin SA, responsabilă de întreținerea străzilor din oraș. Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei au omis să achite taxa de timbru necesară pentru a aduce Citadin SA în proces, ceea ce a dus la respingerea cererii de chemare în garanție.

Expertiza efectuată în caz a confirmat locul exact al accidentului și legătura directă dintre avaria mașinii și groapa nesemnalizată. Judecătorii au concluzionat că accidentul nu ar fi avut loc dacă Primăria ar fi luat măsuri adecvate pentru menținerea în stare bună a străzii Arhitect Berindei sau măcar ar fi instalat indicatoare de circulație corespunzătoare. Drept urmare, Primăria a fost obligată să plătească suma de 6.405 lei pentru reparații.

Publicitate