O primărie a interzis coroanele de plastic în cimitire pentru că poluează și nu pot fi reciclate

Mai mulți producători de coroane funerare de plastic dau în judecată Administraţia Domeniului Public, subordonată Primăriei Oradea, după ce instituția a interzis depunerea acestui tip de coroane în Cimitirul Municipal, transmite publicația EBihoreanul.ro.

ADP a interzis de la 1 iunie vânzarea coroanelor funerare din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe, dar şi depunerea acestora în cimitir, iar restricţii similare încep să fie aplicate şi în alte localităţi.

Administrația orădeană a decis să interzică aceste coroane pentru că aranjamentele din plastic nu pot fi reciclate fiindcă nu sunt ştanţate cu tipul materialului, iar cele din flori naturale cu inserţie din sârmă nu pot fi făcute compost fiindcă metalul blochează maşinile de tocat. Depunerea lor la groapa de gunoi ca deşeuri nereciclabile ar provoca ADP o cheltuială de 60.000 lei lunar, potrivit EBihoreanul.

„De când s-a aflat de Oradea, au început şi preoţii din Arad, Caransebeş, Nădlac, Timişoara, că nu mai e voie cu coroane din plastic. De două săptămâni n-am avut niciun client. Lucrez pe stoc, cu 60 de angajaţi pe care îi plătesc”, se plânge Rózsa Maria, directorul companiei Serplast Oradea, cea mai veche firmă de profil din România.

Principalii 14 producători din ţară au apelat la o casă de avocatură din Cluj care pregătește un proces împotriva ADP.