O primărie a trimis Poliției Rutiere imagini cu cei care încalcă legislația pentru a fi amendați!

„Șofatul a devenit un sport periculos și adesea sângeros în Timișoara”, anunța în urmă cu câteva zile viceprimarul municipiului Timișoara, Ruben Lațcău. Primăria a transmis aproximativ 6.000 probe video cu încălcări ale legislației rutierere către Poliția Rutieră, dar le-a trimis degeaba și cam ilegal.

Viceprimarul municipiului Timişoara Ruben Laţcău a anunţat că a trimis Poliţiei Rutiere din Timişoara cinci DVD-uri în care sunt stocate imagini cu aproape 6.000 de treceri pe culoarea roşie a semaforului.

Publicitate

În replică, reprezentanţii IPJ Timiş au transmis că aplicarea sancţiunilor şi constatarea contravenţiilor se realizează direct de către poliţist, anunță news.ro. Asta pentrru că nicio cameră din sistemul de monitorizare a traficului de unde provin imaginile video nu este omologată.

„Primăria Municipiului Timişoara a transmis către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş, Biroul de Trafic, un număr de 5 DVD-uri cu înregistrări. În total 19 GB de date video au fost transmise, atât în format electronic, cât şi fizic.

Primăria îşi arată deschiderea pentru colaborarea cu instituţiile care au atribuţii în creşterea siguranţei în trafic şi respectarea legislaţiei în vigoare pe căile rutiere ale municipiului Timişoara.

Viceprimarul arată că Primăria este interesată de soluţii care să ducă la scăderea numărului de accidente din oraş.

„Primăria Municipiului Timişoara este interesată în implementarea de soluţii care să ducă la scăderea numărului de accidente din oraş şi la reducerea numărului de situaţii potenţial cauzatoare de accidente. 5885 este numărul exact de treceri care au fost înregistrate, iar media zilnică pentru finalul săptămânii a fost de 1470.

Reamintim că această faptă se pedepseşte cu suspendarea carnetului pe o perioadă de 30 de zile. Conform Codului Rutier, art. 100 (3), nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile”, mai transmite Laţcău.

În replică, reprezentanţii IPJ Timiş arată, într-un comunicat de presă, că eventuale sancţiuni nu pot fi aplicate în urma acestor imagini, ci doar dacă le constată direct un poliţist.

„Potrivit articolului 109 din OUG 195/2002 Rep. raportat la art.6 pct.19 şi 20 din acelaşi act normativ, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunile se realizează în două modalităţi: direct de către poliţistul rutier; de către poliţistul rutier cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau al mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, aflate în dotarea şi gestiunea Poliţiei Române”, transmite IPJ Timiş.

Reprezentanţii Poliţiei fac trimitere şi la protecţia datelor personale.

„Regulamentul 679/27 Aprilie 2016 privind protecţia datelor obligă o autoritate a administraţiei publice să informeze persoanele vizate despre transmiterea unor date cu caracter personal unei alte instituţii în vederea prelucrării acestora de către cea din urmă în calitate de destinatar al datelor”, se mai arată în comunicat.

 

Publicitate