O româncă a murit la câteva minute după ce a urcat pe cel mai înalt vârf din America, Aconcagua

Alpinista româncă Mihaela Gabi Ianoși a găsit sfârșitul tragic în timpul unei expediții în Anzi Cordilieri, la scurt timp după ce reușise să escaladeze vârful Aconcagua, cel mai înalt din America, la 6.960 de metri altitudine.

Potrivit informațiilor furnizate de publicația argentiniană Todos Noticias, Mihaela Gabi Ianoși, în vârstă de 56 de ani, a leșinat brusc și și-a pierdut conștiența imediat după ce a atins vârful.

Publicitate

Un medic prezent în zonă, membru al unei alte echipe de alpiniști, i-a acordat primul ajutor, încercând resuscitarea și administrându-i o doză de adrenalină, însă eforturile au fost zadarnice.

Alpinista făcea parte dintr-un grup de alpiniști europeni, inclusiv români, care ajunseseră pe vârf cu câteva minute înainte de tragicul incident. Ultima postare a Mihaelei Gabi Ianoși pe pagina sa de Facebook, datată 16 ianuarie, prezenta momentul în care părăsea hotelul din Mendoza și pornise către prima tabără de bază pe drumul spre Aconcagua.

Cazul este în prezent sub investigația Parchetului Uspallata, care va încerca să stabilească cauza exactă a morții alpinistei.

Se pare că acest sezon de alpinism în Aconcagua a fost deosebit de dificil, cu obstacole semnificative, în special din cauza condițiilor meteo precare, inclusiv intensitatea vântului.

În afara tragediei Mihaelei Gabi Ianoși, încă doi alpiniști și-au pierdut viața în această zonă: Rául Alexander Tartera, un american de 30 de ani, care a suferit complicații în timp ce cobora de pe munte după ce a atins vârful, și un alpinist rus, a cărui trup a fost descoperit în Plaza de Mulas la peste 4.200 de metri altitudine pe 3 ianuarie.

Publicitate