O tânără care a condus fără permis, condamnată de instanță să nu iasă din casă în weekend-uri!

O tânără trimisă în judecată pentru că a condus fără să aibă permis de conducere, faptă comisă în perioada în care era încă minoră, a fost condamnată de Judecătoria Rădăuți să stea acasă în weekend, timp de șase săptămâni.

Măsura educativă a consemnării la domiciliu la sfârșit la săptămâna, așa cum se numește pedeapsa, este una specială, introdusă în Codul Penal acum câțiva ani – tocmai cu intenția de a fi o pedeapsă mai blândă pentru minorii care comit anumite infracțiuni, dar în același timp de ținut minte.

Tânăra din județul Suceava a fost prinsă la volan fără permis și la acel moment era minoră. Judecătorii de la Rădăuţi au decis să îi aplice această măsură pentru o perioadă de șase săptămâni.

Măsura educativă se execută pe durata unor sfârşituri de săptămână consecutive, în afară de cazul în care instanţa sau judecătorul delegat cu executarea, la propunerea consilierului de probaţiune, a dispus altfel, de regulă, sub supravegherea persoanei majore cu care locuieşte minorul ori a altei persoane majore desemnate de instanţa de judecată.

Controlul executării măsurii educative a consemnării la sfârşit de săptămână şi controlul îndeplinirii atribuţiilor de către persoana care exercită supravegherea se realizează de către consilierul de probaţiune sau, după caz, de persoana desemnată de acesta din cadrul unei instituţii din comunitate.