O tânără de 21 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a căzut de pe trotinetă!

Eveniment rutier grav în municipiul Piatra-Neamț – o tânără de 21 de ani a fost victima unui accident nefericit pe data de 1 august. Polițiștii nemțeni s-au mobilizat imediat și au deschis un dosar penal în urma incidentului.

Potrivit informațiilor oferite de autorități, evenimentul tragic a avut loc în jurul orei 20:20 pe strada Schitului din Piatra-Neamț.

Publicitate

Conform primelor cercetări efectuate de polițiști, tânăra de 21 de ani, din localitatea Români, se deplasa pe o trotinetă electrică pe un sector de drum în pantă atunci când s-a produs nefericitul incident.

Se pare că în timpul coborârii pe strada în pantă, tânăra și-a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, moment în care a căzut pe partea carosabilă cu forță, suferind vătămări corporale grave.

Din păcate, a fost necesară intervenția de urgență a serviciilor medicale pentru acordarea îngrijirilor necesare, iar aceasta a fost transportată de urgență la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare.

Polițiștii au anunțat că continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate cauzele și circumstanțele care au dus la acest tragic eveniment rutier. Momentan, se investighează posibilitatea ca incidentul să fi fost provocat de o pierdere a controlului asupra trotinetei electrice în timpul coborârii pe sectorul de drum în pantă.

Pe baza acestor prime elemente, polițiștii au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită pe parcursul cercetărilor în curs, iar autoritățile îndeamnă pe toți participanții la trafic să fie cu atenție sporită și să respecte regulile rutiere pentru a preveni astfel de situații nefericite.

De ce se întocmește dosar penal în acest caz sau în unul similar?
Potrivit IPJ Neamț, Ordonanţa de urgenţă nr. 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută publicului larg drept Codul rutier, stabileşte şi obligaţiile legale ale fiecărei persoane în cazul producerii unui accident auto.

Astfel, accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:

• s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
• a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
• în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.

Prin urmare, un eveniment rutier ce are loc pe un drum public cu un vehicul, precum bicicletă, atelaj hipo, trotinetă etc. în urma căruia a rezultat vătămarea coporală a unei persoane, îndeplinește condițiile unui accident auto, polițiștii întocmind un dosar penal IN REM (cu privire la faptă).

Cercetările din acest dosar penal au la bază de art. 196 alin. (1) din Codul penal care prevede că dacă fapta de loviri sau alte violențe a fost „săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

În urma cercetărilor efectuate de polițiști se stabilește dacă sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracțiuni.

Totodată, conform aricolului 77 , alineatul 1 din OUG 195 din 2002 „conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei”, iar conform articolului 2 „orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112”.

Astfel, orice caz al unei persoane care se prezintă la o unitate medicală și declară că a fost implicată într-un eveniment rutier, face obiectul informării polițiștilor, care întocmesc un dosar penal și efectuează verificări.

Publicitate