O terasă a fost amendată și închisă pentru că erau mai multe persoane decât prevedea autorizația de funcționare

În timpul unui control efectuat pe 13 noiembrie, în intervalul 1.40-4.00, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iași au constatat că pe terasa „Time Out” din Copou nu au nici unde arunca un ac, informează ziaruldeiasi.ro.

În spaţiul de 363 mp se aflau 374 de oameni. Autorizaţia de securitate la incendiu emisă în 2016 permitea un număr maxim de utilizatori de 198 de persoane. Legea permite o depăşire cu cel mult 10% a numărului de persoane prevăzut în autorizaţia de securitate la incendiu.

Publicitate

Cum acest număr era depăşit cu mult, inspectorii IJSU au dispus aplicarea unei amenzi de 100.000 lei şi oprirea funcţionării timp de 60 de zile. Dispoziţia IJSU a fost contestată imediat în instanţă.

„Statul român nu a prevăzut mecanisme de compensare a pierderilor suferite de comercianţi în perioada de suspendare a activităţii în ipoteza exonerării ulterioare a acestora prin anularea sancţiunilor.

Oprirea activităţii societăţii reclamante va duce în mod direct la pierderi imposibil de recuperat: pierderea clientelei şi încetarea încasărilor, cu consecinţa posibilă de a întâmpina dificultăţi insurmontabile la reluarea activităţii, imposibilitatea de a mai achita furnizorii, deprecierea produselor perisabile, expirarea termenului de valabilitate a unor categorii de produse”, se arată în acţiunea firmei.

Reprezentanţii acesteia au arătat că cei 60 de angajaţi nu vor putea fi plătiţi, în lipsa încasărilor, iar statul va pierde, la rândul său, contribuţiile şi taxele aferente salariilor.

Un număr de 42 de contracte de muncă, inclusiv două ale unor refugiaţi ucraineni, fuseseră deja suspendate. Faptul că societatea trebuia să plătească o chirie de 41.000 lei lunar pentru spaţiu, indiferent dacă îl folosea sau nu, era o problemă suplimentară.

Solicitarea Best Bite SRL a fost respinsă de magistraţii Judecătoriei. „Trebuie subliniat pericolul social deosebit de ridicat al faptei pentru care a fost amendată reclamanta. Gravitatea unui eventual incendiu urma a se răsfrânge atât asupra utilizatorilor spaţiilor cât şi asupra bunurilor materiale din respectiva destinaţie.

Instanţa notează faptul că este posibil ca reclamanta, în cazul în care ar beneficia de clemenţă, să repete fapta şi, în cazul izbucnirii unui incendiu, consecinţele ar fi de o gravitate ce depăşeşte urmările suspendării activităţii reclamantei. De asemenea, instanţa notează că autorizaţia de securitate la incendiu permite un număr de maxim 198 de utilizatori.

Numărul de persoane ce a fost înregistrat la data controlului este 374, cu 176 de persoane mai mult. Este evident că fapta săvârşită de reclamantă nu poate fi consecinţa unei neatenţii sau culpe uşoare, ci doar consecinţa unei lipse de interes vădite a acesteia faţă de dispoziţiile legale referitoare la siguranţa şi la viaţa persoanelor”, au argumentat magistraţii.

Publicitate