Oamenii de știință, uimiți de primii roboți vii care se reproduc într-un mod nevăzut la plante sau animale

Oamenii de știință americani, care au creat primii roboți vii, spun că noile formele de viață, cunoscute sub denumirea de xenoboți, se pot reproduce într-un mod care nu a mai fost observat la plante sau la animale, scrie CNN. 

Formați din celulele stem ale broaștei africane cu gheare (Xenopus laevis), xenoboții au o lățime mai mică de un milimetru (0,04 inchi). Micile entități au fost dezvăluite pentru prima dată în 2020, după ce experimentele au arătat că se pot mișca, lucra împreună în grupuri și se pot auto-vindeca, scrie CNN. conform observatornews.ro.

Acum, oamenii de știință de la Universitatea din Vermont, Universitatea Tufts și Institutul Wyss pentru Inginerie Biologică de la Universitatea Harvard au descoperit o formă complet nouă de reproducere biologică, diferită de orice animal sau plantă cunoscut științei.

„Am fost uimit”, a spus Michael Levin, profesor de biologie și director al Allen Discovery Center de la Universitatea Tufts și co-autor principal al noii cercetări.

„Broaștele au modul lor specific de a se reproduce, dar când desparți celulele de restul embrionului și le dai șansa de a-și da seama cum să se adapteze unui mediu nou, nu numai că își dau seama, dar au descoperit o nouă modalitate de a se mișca și de a se reproduce”.

Celulele stem sunt celule nespecializate care au capacitatea de a se dezvolta în alte tipuri de celule. Pentru a face xenoboții, cercetătorii au extras celule stem vii din embrioni de broaște și le-au lăsat să se incubeze. Nu este implicată nicio manipulare a genelor.

„Cei mai mulți oameni cred că roboții sunt făcuți din metale și ceramică, dar nu este vorba de materiale, ci de ceea ce face. Roboții au menirea de a acționa în numele oamenilor”, a declarat Josh Bongard, profesor de informatică și robotică, expert la Universitatea din Vermont și autorul principal al studiului.

Din această perspectivă este un robot, dar este, de asemenea, în mod clar un organism făcut din celule de broaște nemodificate genetic”.

Bongard a mai adăugat că echipa sa a descoperit că xenoboții, care au fost inițial în formă de sferă și făcuți din aproximativ 3.000 de celule, s-ar putea replica. Dar s-a întâmplat rar și numai în circumstanțe specifice. Xenoboții au folosit „replicare cinetică” – un proces despre care se știe că are loc la nivel molecular, dar care nu a fost niciodată observat până acum la scara celulelor sau a organismelor întregi.