Oficial, profesorii fără studii corespunzătoare pot ocupa catedre în școli!

În contextul deficitului de personal didactic calificat, școlile care se confruntă cu posturi didactice neocupate pot atribui, pe termen scurt, catedrele disponibile, personalului fără studii corespunzătoare postului, printr-o decizie temporară a directorilor.

Această măsură, aplicabilă pe o perioadă de cel mult 30 de zile, oferă timp școlilor pentru a organiza concursuri sau testări pentru ocuparea acestor posturi, potrivit noii metodologii de organizare și desfășurare a concursurilor publicată în Monitorul Oficial.

Conform actului normativ, în cazul în care posturile vacante rămân neocupate pentru mai mult de 60 de zile, consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar de stat sunt împuternicite să organizeze concursuri scrise și practice/orale sau inspecții speciale la clasă, pentru a angaja personal didactic calificat pe perioadă determinată.

În cazurile în care nu se găsesc candidați cu studii corespunzătoare, testarea personalului fără calificare va include un interviu și o lucrare scrisă, cu o durată de trei ore pentru redactare.

Rezultatele obținute la lucrarea scrisă vor avea o pondere de două treimi din nota finală, în timp ce interviul va contribui cu o treime. Nota minimă de promovare este 5, iar în caz de egalitate între candidați, departajarea se va face conform metodologiei stabilite la nivel județean sau al municipiului București.

Această reglementare este menită să asigure continuitatea procesului educațional, oferind școlilor flexibilitatea necesară pentru a ocupa rapid posturile vacante.

Publicitate