Orașul fantomă din România: „Nu găsești pe nimeni dacă mergi 2 kilometri!”

Orașul fantomă din România. Aici nu se mai găsește decât pensionari și câțiva copii din comunitatea săracă de romi. Vașcău, căci despre el este vorba, este orașul în care nu ai ce face, liniștea s-a abătut, iar bătrânii sunt lăsați de copii pentru un trai mai bun la orașele mai mari sau chiar în străinătate.

Orașul Vașcău, situat la aproape 100 km de Oradea, pare să cadă de pe harta județului. Acum are o populație de aproximativ 2.250 locuitori, iar în ultimul deceniu a pierdut 18,21% din rezidenți. Localnicii susțin că în acest oraș este atât de multă pustietate, încât poți merge 2 km fără a întâlni măcar un om.

Publicitate

Fabricile închise în anii ‘90 nu au mai fost redeschise vreodată. Aici, la orice oră a zilei, este o pustietate și o liniște ca de mormânt. Este cu totul o imagine desprinsă parcă din filmele de groază.

La ora prânzului oraşul e pustiu. Vântul străbate strada principală măturând piaţa cu mesele goale şi parcul central fără ţipenie de om. În liniştea străzii, curgerea Crişului Negru sună nervos, punctată arar de scârţâitul unui leagăn.

Dincolo de pod, casele, majoritatea dărăpănate, par goale. Rar, câte un firicel de fum trădează ici şi colo urme de viaţă. Până şi dulăii întinşi la soare sunt loviţi de somnolenţă ca de-o boală grea.

Două blocuri vechi, cu faţadele afumate de la hornurile scoase prin pereţi, apasă ca nişte tumori inima localităţii. Din magazinul „La doi paşi” de la parter a mai rămas doar reclama.

În spaţiile comerciale mai funcţionează doar o farmacie şi o cooperativă de credit, în care nu intră însă nimeni. Sufletul descompus al oraşului face ca aerul rece, primăvăratic, să miroasă dulceag, a toamnă…

Vaşcău e o localitate condamnată. „După revoluţie, economia s-a prăbuşit fără să apară nimic în loc. Tinerii, care nu pleacă în străinătate, migrează spre oraşele mai mari – Beiuş, Oradea, Timişoara, Cluj. Până şi copiii mei, după facultate, s-au stabilit în Timişoara şi în Oradea”, zice primarul.

Plecarea tinerilor a stricat rapid media de vârstă. Conform Institutului Naţional de Statistică, oraşul este cel mai îmbătrânit din Bihor. La 1 ianuarie 2020, din 2.256 de locuitori, 242 erau copii până în 14 ani şi 573 vârstnici peste 65 de ani, adică 237 pensionari la 100 de minori.

„Copiii care pot merg la şcoală la Ştei, Beiuş sau Oradea. N-ai ce face aici. Stai pe bancă în parc, te dai pe telefon, bei suc la magazin şi cam atât”, spune Ciprian, un băiat de 14 ani. Realitatea îi dă dreptate. În plină vacanţă de Paşti, marţea trecută, parcul central era pustiu.

De altfel, puţinii copii care se mai nasc în Vaşcău provin din comunitatea săracă de romi. „Majoritatea sunt înscrişi la şcoală, că altfel s-ar închide, dar nu se ţin de ea”, povesteşte un localnic.

Pe fondul pauperizării, infracţionalitatea a crescut. „Dacă te bagi între ei, dincolo de gară, poţi rămâne fără poşetă sau ce mai ai la tine”, spune o bătrânică. Poliţia nu prea are ce le face. „Îi găseşte, îi cercetează şi le dă drumul, că sunt minori”, zice un localnic.

Oraşul apune încet. „Cine a putut a plecat. Au mai rămas bătrânii care mor pe rând”, explică o localnică. Pensionara locuieşte la bloc într-o scară în care din 9 apartamente 6 sunt goale. „Tinerii nu se mai întorc, că n-au la ce”, zice ea resemnată.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici: sursa ebihoreanul.ro.

Publicitate